По-високи заплати за учителите и по-леки раници за учениците през новата учебна година

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

first-grade-school-child

1300 лева ще бъда средната брутна заплата на учителите догодина, обяви образователният министър Красимир Вълчев. Увеличението ще бъде с около 20%. „Има заложени 330 млн. лв. за поетапно вдигане до 50% на възнагражденията до края на мандата на правителството. Очаква се заплатите да достигнат до 1500 лева“, каза министърът пред 6ТВ. В момента минималната заплата за учител е 760 лева, а средната е малко над 1000 лева.

Правителството е предвидило и допълнителни възнаграждения за педагозите, които участват в екипите за обхват и приобщаване на деца и ученици в образователната система по междуинституционалния механизъм. Средства над заплатите си се очаква да получат и наставници, класни ръководители и учители, които се занимават с документацията.

Вълчев съобщи още, че средната възраст на учителите е около 50 години и призна, че има глад за учители по физика и математика. Заради недостига на преподаватели се налага и ангажирането на преподаватели в пенсионна възраст.

„Финансирахме шкафчета за 130 000 ученици, а ще финансираме и още“, обяви той. Вече има и осигурен достъп до електронно четимите учебници. Разделянето на най-големите учебници на две ще влезе в сила от следващата учебна година. „Препоръчваме и на училищата да оптимизират учебното съдържание, така че средно дневно децата да не носят учебници за 6 дисциплини, а за 4″, посочи Вълчев. Това е една от мерките за олекотяване на раниците на учениците.

По темата за мобилните телефони в час той коментира, че различните учители тестват различни подходи. „Директорът на 51-во СУ ми казва, че е пробвал и едното, и другото – първо да забрани телефоните, а след това да ги разреши. Факт е, че когато телефоните са били разрешени, резултатите са много по-добри – с важното уточнение те да се ползват за целите на учебния процес“, разказа министърът. Според него решението на проблема с ползването на телефони в час е налагане на дисциплина от страна на учителите и училището. „Поехме ангажимент всички училища да имат безплатен wifi. В момента близо 1100 училища имат такъв, който покрива минимум 80% от класните стаи. Ще правим и т.нар. образователен облак, което означава отворен достъп до образователно съдържание“, съобщи Вълчев.

Той каза още, че в момента текат 850 ремонта, а над 500 училища ще бъдат обновени в следващите две години. 50 училища в страната ще открият учебната година с продължаващи ремонти в тях, стана ясно от Министерството на образованието. Това обаче нямало да попречи на учебния процес и щяла да бъде създадена организация за нормалното откриване на година, както и за провеждането на занятията, уверяват от ресорното министерство. Очаква се през 2018-2019 г. да бъдат обновени още над 500 образователни институции, в това число и детски градини. Стойността на проекта, който е финансиран по оперативна програма „Региони в растеж“, е на стойност около 700 млн. лв.

От образователното министерство прогнозират, че училищния праг през новата година ще прекрачат близо 60 000 първокласници. Със 75 000 първолаци миналата година беляза рекорд за последните 10 г. Най-малко малчугани пък са направили първите си стъпки в образованието през 2009 г. – 59 596. При задействането на държавния механизъм за връщането на деца в училище ресорното министерство е успяло да върне 24 000, но вторично от тях са отпаднали около 4000. Данните показват още, че 8000 българчета са заминали да живеят в чужбина със семействата си.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,426 преглеждания

Comments are closed.