От началото на годината у нас са регистрирани повече от 2 000 случаи на варицела

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sharka

По думите на главния държавен инспектор д-р Ангел Кунчев, рязко се е увеличил броят на болните от варицела у нас. Само от началото на годината случаите са повече от 2 000. В страната вече има цели групи в детските заведения, които са поставени под карантина.

Според педиатрите децата боледуват от варицела сравнително леко и обикновено без усложнения. При възрастните обаче картината може да е по-различна заради съпътстващи заболявания, които да доведат до някои по-сериозни усложнения.

Броят на регистрираните случаи до момента е тревожно висок, поради което от 2020 година ваксината против варицела влиза в препоръчителния имунизационен календар.

Д-р Кунчев допълва още, че включвайки ваксината в имунизационния календар се дава сигурност на производителите и вносителите, че използването й е законно. Да този момент ваксина срещу варицела у нас не се предлагаше.

Нов имунизационен календар от тази година

За съжаление обаче все още не е ясно каква ще бъде нейната цена, нито може да се предполага дали у нас родителите ще я купуват. Независимо от това медицинските власти у нас обмислят ваксината да влезе скоро в задължителния имунизационен календар.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

915 преглеждания

Comments are closed.