Обезщетението по майчинство остава 380 лева и през следващата година

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_maika-s-novorodeno-2.jpg

Приетият на второ четене бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за следващата година не предвижда увеличение на обезщетенията за майчинство, които и през 2020 г. остават 380 лева.

От БСП предложиха майките да вземат по 650 лв., а от партия „Воля“ предложиха сумата да е 610 лв., колкото е минималната работна заплата за догодина.

Депутатът от левицата Георги Гьоков обяви, че замразяването на обезщетението за поредна година е цинично. „Как се отглежда дете с 380 лв. при праг на бедност 363 лв.“, риторично попита той и заяви, че управляващите показват пълно непознаване на процесите на пазара на труда. „Предложете атрактивни възможности за майките, за да се връщат на пазара на труда, а не водете санкционна политика“, призова той.

Драгомир Стойнев отбеляза, че демографският проблем е част от националната сигурност и когато един човек се е осигурявал, е нормално и държавата да отговори подобаващо. „Не е голям проблем на бюджета да осигури допълнителните средства за гледане на дете през втората година“, каза той  и повтори, че левицата настоява обезщетението да се обвърже с ръста на минималната работна заплата.

„Не разбирам защо се инатим за тези допълнителни пари, попита той, обръщайки се към управляващите. Проблемът е, че нищо не предлагате за справянето с демографската криза, става въпрос за бъдещето на страната“, каза още Стойнев.

Новоизбраният социален министър Деница Сачева заяви, че правителството няма никакви планове за повишаване на това обезщетение за отглеждане на дете през втората година от майчинството не само догодина, но и до края на мандата през 2021 г.

Единственият, освен социалния министър, който взе отношение по темата за майчинските от страна на управляващите, бе  народният представител от ГЕРБ Румен Генов. Той акцентира, че в България отпускът за майчинство е най-дълъг и целта на управляващите е да връщат майките по-бързо на трудовия пазар.

По информация от www.economic.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,014 преглеждания

Comments are closed.