Нови правила за прием на първокласници

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Първокласници

Правилата, според които се проведе миналогодишният прием на първокласници, според много родители дискриминира семействата с повече от едно дете, тъй като по-малките деца попадаха в различни училища от по-големите си братя и сестри.

От тази година най-много точки за прием ще продължава да носи 3-годишната уседналост на детето в близост до училището. В същата група деца ще попадат и тези, които искат да учат в училището на по-големите си братя и сестри, независимо от постоянния или настоящия си адрес. Да се приемат първокласници в училището на по-големите братя и сестри е и с цел – по-лесна адаптация в училище.

Повече точки ще получават и децата сираци, , които досега получаваха съответно 3 точки, ако са с един родител и 5 точки, ако са кръгли сираци. В тазгодишния прием точките ще са с равна тежест и ще са 6.

И тази година бъдещите първокласници ще бъдат разделени в четири групи. В първата ще попаднат тези, които живеят 3 или повече години в района на училището. Във втората – децата, които са на адреса си от 1 до 3 години. В трета група са тези, които живеят до училището по-малко от една година. А в последната група остават кандидатите, които не живеят в района на избраното училище.

Ако децата са с равен брой точки в сила ще влизат допълнителни критерии: ако децата имат трайни увреждания или са полусираци или сираци. Допълнителни точки ще носи и посещаването на подготвителна група или семейството е многодетно.

Предстои промените да се гласуват официално до няколко дни.

Кампанията за прием в първи клас за 2019 г. ще стартира през месец април.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,814 преглеждания

Comments are closed.