Никога не коментирайте с дъщеря си нейното тяло

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_116353150

С порастването, темите за които се налага да говорят родители и деца също порастват и стават все по-сложни, а често и трудни. Как да разговарят майки и дъщери, когато момиченцата вече се интересуват от собствената си физика учи най-вече опита. А писаните правила в дебелите книги, често остават между кориците им.

И така:

Стъпка 1: Никога не коментирайте темата за това дали е прекалено слабо или пълно вашето момиче. Ако тя е с нормално тегло, също не е необходимо да засягате този факт. Вместо напразни коментари около тези три точки, може да се каже следното:

-          Изглеждаш наистина здрава!

-          Изглеждаш щастлива – направо сияеш!

-          Изглеждаш толкова силна!

Най-добре коментарите изобщо да не засягат телосложението на момичето.

Насочете усилията си да научите вашето момиче как да бъде добро с другите, на най-вече със себе си.

 

Една дъщеря не бива никога да чува, изрази от типа, колко майка й мрази тялото си или непрекъснато да се коментират диети и хранителни режими. Не е нужно дъщерите да разбират за диетата, която майка им спазва, ако тя спазва такава.

Добра идея е да пазарувате и приготвяте с дъщеря си здравословни храни. Но никога не коментирайте с какво се храните и от какво се ограничавате пред нея. Не конкретизирайте определен тип храна, например ако майката каже „Не се храня с въглехидрати“, момичето ще приеме, че въглехидратите са нещо лошо. Освен това ако тя се храни с въглехидрати, а тя трябва да се храни пълноценно, може да възприеме, че прави нещо нередно и дори да изпитва неудобство от това, че го прави пред майка си, която не приема въглехидрати.

Момичетата в частност, но и децата от двата пола изобщо, трябва да се насърчават да спортуват и особено да практикуват спортове, свързани с излизане на открито и в планината. Именно туризмът най-добре възпитава духа и тренира тялото в издръжливост. Ски, сноуборд, планинско колоездене, алпинизъм са сред най-приятните спортове, които понякога изглеждат твърде екстремни, но са изключително зареждащи с добро настроение, каляват организма, тренират и извайват тялото.

Макар и да не са характерни женски спортове, футболът, гребането, хокеят могат да направят всяко момиче по-силна и по-уверена жена в бъдеще, а наред с това тези спортове ще възпитат у нея правилното усещане за работа в екип.

Ако момичето няма интереси към спорта обаче, не бива да бъде насилвано и принуждавано да спортува, защото това ще породи само неприязън. Научете я и че понякога жените могат да се справят с ремонта у дома без помощта на мъжете. Научете я как да готви броколи, спанак и зеле.

Споделете с нея любимата си рецепта за двойно шоколадово брауни. Покажете й как вашата майка ви е събуждала на Коледа – с торта и кафе.

Ако вие имате едри бедра и широки плещи, много вероятно дъщеря ви да наследи вашата костна структура. Лесно е да възпитате омраза към собственото тяло, но   това не е нужно на никого. Щом си има силни крака, значи може би трябва да стане бегач на дълги разстояния, ако пък плещите са й масивни, няма да й е нужна помощ за тежката раница, когато поеме към планината.

 

Дали ще се ядосва на тялото си, дали ще си пее и ще е щастлива, зависи от нея самата. А майката може само да я обича и да и показва, че най-доброто нещо, което може да направи с тялото си, е да го използва умело. Защото по-важно е душата й да е красива.

 

източник: www.huffingtonpost.com

 

Прочетете също:

7 типа взаимоотношения майка-дъщеря, които не трябва да следваме

Най-важните неща, които бих искала да кажа на дъщеря си

Какво наследяват децата от майките и какво от бащите си?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,166 преглеждания

Comments are closed.