Надежда за Роберта

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

roberta-help_bigРоберта Христова е от Ямбол  и е само на 19, но вместо да следва мечтите си, се налага да се бори тежко заболяване – остра миелоидна левкемия. Момичето вече е преживяло две трансплантации на костен мозък в Германия, но без резултат. Последната й надежда е да се подложи на експериментално лечение, което обаче е непосилно скъпо за семейството й.

Като дете и тийнейджър, Роберта по нищо не се различава от връстниците си – дете пълно с енергия, весело и палаво. Преди три години обаче енергията й спада, започва да боледува често и продължително, което налага редица консултации с различни специалисти. Така семейството й научава тежката диагноза – остра миелоидна левкемия. Лекарите назначат спешна химиотерапия, която организмът й приема добре. Следва поддържаща терапия, която продължава една година, която дава надежда на Роберта и цялото й семейство. За съжаление обаче малко след това, болестта се завръща отново. В началото на 2019 г. изследванията потвърждават, че болестта рецидивира. Лекарите назначават трансплантация на костен мозък, която близките успяват да организират да се направи в Германия. И двата опита обаче не водят до желания резултат.

Надеждата за Роберта днес е нов експериментален метод за борба с миелоидната левкемия. Нарича се CAR T-cell терапия. Състои се в това да бъде предизвикана имунната система на болния да се бори сама срещу раковите клетки. Резултатите от тази нова терапия дават близо 80% надежда.

Терапията все още не се прилага в европейските клиники, а само в Израел, САЩ и Китай.

За съжаление терапията все още не се прилага в Европа. Тепърва се очаква да навлезе.

CAR T-cell терапия като всяка нова терапия, която тепърва ще навлиза в практиката е изключително скъпа, а семейството на Роберта е изчерпало финансовите си възможности за предишните трансплантации и лечения, затова молят за помощ, за да спасят детето си, с надеждата, че дори техния тежък случай ще намери своето решение.

А Роберта мечтае за съвсем простички неща – да е отново здрава, да завърши училище, да отиде на бал, да продължи да учи…

Надеждата й е във всички нас, затова ако искате и можете да помогнете, може да го направите ето така:

Дарителската сметка:

Райфайзенбанк

IBAN: BG51RZBB91551011659199

BIC: RZBBBGSF

Роберта Христова Христова

И на helpkarma.com

Можете да се включите и в благотворителния базар във Фейсбук, средствата от продажбите ще бъдат преведени в сметката на Роберта. 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,492 преглеждания

Comments are closed.