МУЗЕЙКО с нов учебен корпус

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Otkrivane na Ucheben korpus 1

Една година след своето откриване, най-големият детски научен център в Източна Европа – Музейко, обяви, че за 12 месеца е посрещнал над 120 000 посетители и разкри последната си инициатива: Учебен корпус.

Учебният корпус e ново пространство в непосредствена близост до Музейко, създадено за допълнителни научни и арт занимания на деца до и над 12 години. Тук те могат да посещават научни ателиета по химия, физика и биология в специално създадената за целта лаборатория, да четат и разменят книги в уютната читалня, да участват в работилници по керамика – корпусът е оборудван с керамична пещ, да готвят заедно с родителите си или известни готвачи – има и просторна кухня, съобразена с участието на децата в готварските приключения, да спортуват, или да се включват в разнообразни инициативи под формата на специализирани ателиета.

Otkrivane na Ucheben korpus

Учебният корпус на Музейко е и мястото, където детският научен център ще провежда партньорски програми. Тук ще бъдат и заниманията на Научния клуб на Музейко за деца между 5 и 7 клас, който започва дейността си тази есен.

“Учебният корпус е логично продължение на интереса към Музейко, който през първата година беше наистина голям. До рождения ни ден на 1 октомври ще сме надхвърлили прогнозните посещения с около 20 хиляди. Една от най-радостните тенденции, която отчитаме през този период, е желанието на все повече деца и техните родители преживяното в Музейко да бъде задълбочено с по-сериозни занимания в областта на науката, съчетана с игра, творчество и нови методи в образованието: чрез забавление, под формата на експеримент и в естествена среда. Затова решихме да открием Учебен корпус на Музейко. Освен образователни и занимателни пространства за основните ни посетители – деца между 6 и 12 години, корпусът ще посреща и нуждите на малко по-големи деца между 12 и 14 години чрез т.нар. Научен клуб по физика, химия и биология” – споделя Бистра Кирова, директор на Музейко.

“Преди година се събрахме, за да отпразнуваме откриването на най-гoлемия детски научен музей в Източна Европа – Музейко. Щастлив съм да видя, че за този период Музейко пусна дълбоки корени в българската почва, посрещайки повече от 120 000 деца, млади хора и родители. Връзката ми с България през последните 25 години ми даде възможност да видя потенциала на хората тук и искрено вярвам в нейното бъдеще“, сподели председателят на Борда на директорите на Фондация „Америка за България“ – Лин Дафт. Инвестицията в създадения от фондацията учебен корпус се равнява на 500 000 щатски долара.

Otkrivane na Ucheben korpus 2
Учебният корпус на Музейко е финансиран от фондация “Америка за България” и ще бъде оборудван, благодарение на своите дарители и партньори: ИКЕА и Da Vinci Learning.

„Много хора дори не предполагат колко важна е играта за всяко дете. Ние в ИКЕА знаем, че играта допринася за развитието на децата, правейки ги по-креативни, по-силни и активни. ИКЕА и Музейко споделят общи ценности и затова прегърнахме идеята да създадем тук най-доброто място за учене и игра. Пространството, което нашите интериорни дизайнери аранжираха, ще помогне на децата да се включат в редица дейности за по-устойчив живот у дома. Вярвам, че това ще бъде едно прекрасно място за малки и пораснали деца“ – сподели Тео Муратидис, управител на ИКЕА България.

“Партньорството между Музейко и Da Vinci Learning достига нови измерения с откриването на научната лаборатория в Учебния корпус на детския научен център. Тук децата ще получат възможност за практически подход към науката, ще учат и ще разбират от личен опит различните образователни предавания на Da Vinci Learning. Нашият телевизионен канал поднася учебния материал по възможно най-забавния начин чрез своите програми. Целта ни е децата навлязат по-дълбоко в теми, свързани със света, в който живеем, и тя напълно съвпада с философията на Музейко. Това прави нашето партньорство изключително вълнуващо” – коментира на събитието Тина Паразайда, Маркетинг директор, Da Vinci Learning.

Първите дейности, които ще се случат в Учебен корпус Музейко са в партньорство с FOX Networks Group. В периода от октомври до декември, съвместно с кулинарния канал 24kitchen, Музейко планира поредица от работилници, в които, с помощта на известния кулинарен талант Дарин Стойков ще ангажираме децата в приготвянето на подбрани бързи, лесни и здравословни рецепти на 24kitchen.

Otkrivane na Ucheben korpus 3

С подкрепата на National Geographic Channel през ноември и декември, във връзка с предстоящата премиера на суперпродукцията „МАРС“  ще се организират поредица от образователно-развлекателни инициативи, с които децата ще придобият полезни умения.

За невероятните албуми и книги в читалнята, Музейко благодари сърдечно на Книгомания.

Фотограф на снимките към текста: Юлиян Христов

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,842 преглеждания

Comments are closed.