Може ли вдовица да роди дете от починалия си съпруг?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 motherhood2

Има ли шанс една вдовица да роди дете от починалия си съпруг чрез инвитро процедура?
Този правен казус предизвика широк обществен дебат, а отговорът е, че след загубата на съпруг се губи и правото да се роди дете. Това е вписано в наредба на Здравното министерство от 2007 година.

Става дума за случая на Aся Йорданова, за който разказаха от Нова телевизия. Тя е една от многото жени у нас с репродуктивни проблеми. Преди една година със съпруга се подлагат на инвитро процедура, която е отложена по здравословни причини от страна на жената, но за съжаление непосредствено преди реализирането на намеренията им, съпругът и загива при трудова злополука. В подобни случаи текст от  Наредба за асистирана репродукция предвижда унищожаване на генетичния материал след смъртта на един от двамата партньори. От тук започва и борбата на тази жена с институциите. Министерството на здравеопазването обещава, че проблемът ще бъде разрешен с промяна на текста в наредбата, но адвокати по медицинско право са на мнение, че това ще доведе до други неразрешими правни казуси, които ще повече в ущърб, отколкото от полза на обществото.

В подкрепа на искането на жената застана и омбудсмана Мая Манолова, която заедно с Министерство на здравеопазването поеха ангажимент да инициират дебат за изменения в Семейния кодекс, Закона за наследството и Закона за гражданската регистрация, които да са в подкрепа на случаи като този.

До вземането на окончателно решение и уреждането на правния въпрос ембрионите на семейството ще бъдат съхранявани, което дава надежда на една жена, че един ден ще роди детето, за което винаги е мечтала.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,524 преглеждания

Comments are closed.