Морковчето вика „Ела тук!”

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

моркови,бебе, бебешка храна, здравословна, здраве, витамини, хранителен режим,

Всички знаем, че морковите са чудесен източник на Витамин А, но освен това, те съдържат и голямо количество Витамин С и калций, които са полезни за вашето бебе. Те бързо могат да се превърнат в любимата храна на вашия малчуган. Морковите са много вкусна, здравословна и хранителна храна, която се усвоява лесно от организма.

Морковите могат да станат част от хранителния режим на вашето бебе, още когато то е на 6-8 месеца. Витамин А е изключително важна част от развитието на детето. Те лесно се смилат и са чудесна първа храна.

Как можем да приготвим морковите?

Най-добрият начин е като ги сварите. Този процес позволява на бета каротина, който се съдържа в морковите и който е чудесен антиоксидант и има лечебни свойства, да се освободи и веднага да се използва от тялото.

Морковите трябва да се обелят, преди да се дадат на детето, тъй като кората им може да е трудна за храносмилане за вашия мъник. Освен ако не купувате органик моркови, трябва винаги да ги белите, тъй като химикалите се концентрират най-много във външния слой. Важно е също така да ги измивате добре под студена вода като ги търкате с пръсти или специална четка.

Когато избирате морковите, гледайте да купувате тези, които са най-малко прораснали. С други думи, ако са прораснали, това означава, че са седели повече време в магазина. Също така гледайте за „мъхче” отгоре на моркова, ако има такова, това също означава, че са престояли.

Най-добрият начин да ги съхранявате е да ги държите в хладилника.

Насладете се на няколко рецепти за вашето бебе

Пюре от маркови:

Обелете и нарежете морковите на малки парченца. Сварете ги, докато омекнат. След това ги смачкайте, за да станат на пюре. Може да прибавите вода, ако прецените, че сместа не е достатъчно мека.

Моркови и ряпа

1 голяма ряпа или няколко малки

6 моркова (или колкото искате)

Подправка за вкус

Първо обелете ряпата и я нарежете на малки парченца – колкото по-малки са, толкова по-бързо ще се сварят. Сложете я в тенджера с вода и я сварете. Когато можете да ги надупчите с вилица, значи са готови. След това сварете морковите, докато омекнат – можете също така да ги сварите заедно.

Когато са готови, сложете ги в купа и ги смачкайте. След това по желание прибавете подправка по избор.

Продукти, които се съчетават с морковите

Ябълки

Праскови

Зелен боб

Картофи

Грах

Кафяв ориз

Соево сирене

Знаехте ли, че:

В древен Рим морковът е бил считан за афродизиак.

В келтската литература морковът е наричан “подземен мед” заради сладкия му вкус.

Най-дългият морков, който е документиран е с дължина 5 метра и 18 см.

Освен оранжев, цветът на моркова може да бъде бял, жълт, пурпурен и дори червен.

Произходът на моркова датира от преди 5 000 г. в централна Азия, региона на Афганистан.

Легенда

Градска легенда разказва, че ако изядете голямо количество моркови, това ще ви позволи да виждате в тъмното. Легендата идва от история за английски артилерист по време на Втората Световна Война, който улучвал германски самолети в тъмното. Той разказал, че има тази способност от консумацията си на моркови. Това е подсилило съществуващия фолклор в Германия и е помогнало да окуражи британците, които искали да имат нощно виждане, да садят и ядат зеленчука.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,148 преглеждания

Comments are closed.