Молитва към морето – думите на един баща към сина му (видео)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Sea-Prayer---front-page1На огрян от луната плаж един баща бди над спящия си син, докато чакат изгрева и лодка, която да ги отведе до спасителен бряг. Той разказва на момченцето за дългите лета на детството си, за каменната къща на дядо му в Сирия, за маслиновите дръвчета и ливадите, осеяни с диви цветя. Бащата си спомня и оживения град Хомс от дните, преди да завалят бомби от небето и войната да принуди хората да бягат. Когато утрото настъпи, те ще предприемат опасно морско пътуване в търсене на нов дом.

„Гледам профила ти в блясъка на тази нащърбена луна, момчето ми. Миглите ти са като калиграфско писмо, клепачите ти са притворени в невинен сън. Казах ти: „Дръж ръката ми. Нищо лошо няма да ти се случи”.

Това са само думи. Бащини хитрини. Но твоята вяра в баща ти го убива. Защото тази вечер мога да мисля само колко дълбоко е морето, колко необятно и равнодушно е то. И колко безсилен съм аз да те опазя от него.“

Това е част от разтърсваща и трогателна молитва на един баща към своя син, написана от един от най-четените и обичани писатели по света Хелед Хосейни. Тази история е вдъхновена от трагичната съдба на Айлан Кюрди, тригодишното сирийско момче, което през септември 2015 г. се удави в Средиземно море, бягайки със семейството си от войната в Сирия.

„Като баща на две деца, когато видях снимката на тялото на Айлан, което лежеше на онзи плаж в Турция, се опитах да си представя колко тежка е загубата за неговия баща, който в същия този ден беше загубил своята съпруга и син. По свой начин исках да отдам дължимото, на Айлан и на хилядите загинали в опит да намерят спасение и нов дом, бягайки от войни, конфликти и преследване.“ – споделя Халед Хосейни.

Историята е разказана в завладяващо анимирано видео, което се публикува за пръв път с дублиран превод на български, както и в красиво илюстрираната книга „Молитва към морето“, която e на българския пазар от 11-ти септември, 2018.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

18,542 преглеждания

Comments are closed.