Мляко за здрави зъби и кости

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

mlqko-zubki

Калцият е един от най-важните елементи с особена важност за развитието на човешкия организъм от зачеването до дълбока старост. Той е от съществено значение за растежа и доброто състояние  на костите и зъбите през целия живот. Ето защо е важно да присъства в дневното меню на бременните, малките деца и възрастните хора.

За малките деца калцият има основополагащо значение, тъй като в зависимост от способността на организма да усвоява калция зависи развитието на костната система и зъбите – млечните и постоянните.

Пряката връзка на млякото със здравето на детските зъби е именно калцият, който е необходимо да бъде внасян допълнително в организма чрез храната.

Прясното мляко съдържа калций, който е лесно усвоим от детския организъм в периода на израстване на детските зъби от 0 до 3-годишна възраст.

Освен калций, прясното мляко съдържа фосфор, магнезий и витамин D, които спомагат за по-доброто усвояване и за по-лесното отлагане на калциевите соли в организма и спомагат за поддържането на добра плътност на костите и зъбите през целия живот.

Малките деца до 3-годишна възраст могат да консумират пълномаслено мляко, а възрастните нискомаслено или обезмаслено. Обезмасляването на млякото не повлиява съдържанието на калций в него, затова значението му за костите и зъбите се запазва в пълен обем, независимо от процента масленост.

Vereia-Ca_k

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,273 преглеждания

Comments are closed.