Малко зелено парти в Зелената градинка

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

11013567_782457915163572_4124727010338065527_n

Колко важно е екологичното образование за децата? Как то формира позитивна нагласа към природата и грижа за околната среда? Какво е устойчиво използване на природните ресурси, за кого е важно здравословното хранене?
Всички тези въпроси все по-често си задават съвременните родители.

Радостната новина е, че вече има кой да разкрие отговорите им. Това се случва в креативната среда на проект Зелената градинка в детска градина и основно училище „Проф. Николай Райнов“, а така също и в откритите класни стаи за всички.

За да научите повече за Зелената градинка, организаторите й отправят специална покана към всички – деца, родители, съседи, приятели и съмишленици на 16.05.2015 г., от 11:00 ч., на ул. „Горски пътник“ № 44, на „Малко Зелено Парти“.
Екологичното образование е важна стъпка във формирането на позитивна нагласа към грижата за околната среда, устойчивото използване на природните ресурси, здравословното хранене и социалната ангажираност у децата.
От юни до септември, Зелената градинка ще работи като открита класна стая и градинска общност. Ще се организират 12 безплатни открити класни стаи за деца от София, по време на които ще се изучават градинарство и нови земеделски технологии, ще има изложба на рисунки на тема „Храна от природата за всички” и, разбира се, много награди.
За контакт и записвания можете да използвате следния имейл: waldorf.bulgaria@gmail.com или телефон 0888625765 – Вероника де Буур.

Подробна информация ще намерите в сайта waldorf.bg и във Фейсбук.

 

55e32c01-6510-464f-aff5-5b8653af0c18
Във валдорфската педагогика важна част е играта и ученето сред природата, биодинамичното земеделие и изграждането на съзнание за отговорност на Човека към Природата.

През месец октомври, 2014г., Валдорфското училище подписа договор по проект „Зелената градинка“, който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Нашата ядлива, зелена градинка допринася за това децата да учат, докато планират, изследват, експериментират, грижат се за растенията, общуват позитивно с възрастни и деца от други възрастови групи, играят, творят и изграждат навици на ред и ритъм, любознателност, търпение, последователност, толерантност и любяща грижа към околните, уважение към всичко живо и едно осъзнато и благодарно отношение към храната, трудът и природата.

В процеса на работа, учене и игра се развиват въображението, физическото състояние, знания и умения по ботаника и математика (броейки семена, листа, зеленчуци), писане и четене (надписвайки лехи), чужд език (назовавайки растенията), физика, химия, биология и природознание (ставайки свидетели на процесите на покълване, цъфтеж, фотосинтеза, взаимната подкрепа между растенията).

В нашата образователна био градина, в двора на училището, заедно децата, педагозите и родителите отглеждаме зеленчуци, плодове и билки. Реколтата ще бъде измерена за наличие на радиация и нитрати и след това ще бъде консумирана от децата.

Поради ограниченото пространство, експериментираме с иновативни технологии, като вертикални стени и висящи лехи по сградата и оградата отвътре и отвън (откъм улицата),изградени от рециклирани и естествени материали.

От септември до юни, „Зелената градинка“ ще работи като училищна класна стая, а през лятото като градинска общност. Ще организираме 12 безплатни открити класни стаи за деца от гр. София за изучаване на градинарство и иновативни земеделски технологии и ще имаме изложба на рисунки „Храна от природата за всички” с награди. Искате ли и Вие да се включите в проекта като доброволец или да доведете детето си през лятото в градината? Моля пишете ни на имейл waldorf.bulgaria@gmail.com.

Скоро ще поставим табели, при висящите лехи по външната ограда на двора, с покана и за мунувачите да опитат от зеленчуците и подправките и да се включат като доброволци в проекта.
Като част от проекта ще изградим инсталация за събиране на дъждовна вода за устойчиво поливане, компост за биоотпадъци за наторяване и велопаркинг.
Заповядайте на училище с колело.

Проект „ЗЕЛЕНАТА ГРАДИНКА“, в детска градина и начално училище „проф. Николай Райнов” и открити класни стаи за всички„ се финансира по Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИП (2009-2014 г.)“

www.ngogrants.bg

www.eeagrants.org

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,224 преглеждания

Comments are closed.