Кой ще чуе жабките, ако лампите светят

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3D-Vkluchi-nosthta-bigger-WEB“Включи нощта” на световно известния писател Рей Бредбъри, е книга за деца, между чиито страници оживява историята на едно малко момиченце, което мечтае да си играе с другите деца в късните летни вечери, но много, неистина много се страхува от тъмното и вместо да намери път към мечтата си, се крие у дома в самота, заедно със своите фенери. Но, за късмет една вечер при него идва Тъма, която му разкрива куп чудеса, възможни да се видят единствено през нощта.  Благодарение на своята нова приятелка, малкото момче открива, че не е толкова страшно да изключиш светлината, защото когато го направиш, включваш нощта и тогава започват да се случват чудеса. Тогава идва ред на щурчетата, жабките и сладоледената луна.

Повечето от хората, независимо от възрастта си добре познават страха от тъмнината, и всеки поне веднъж в живота си си е представял вечер, че завивката е щит, който го скрива от Нощта. Героят от “Включи нощта” също много се страхува от нощта, не я харесва и не иска да я опознава, затова преди да си легне на угася нито една лампа.

Книгата на Рей Бредбъри разказва за това как момченцето ще успее да включи Нощта и ще се престраши да изключи осветлението, за да се спаси от тъгата и самотата.

“Включи Нощта“ е приказка за лека нощ, а прототипът на уплашеното момче е самият автор, който в една от малкото си книги за деца пресъздава собствените си детски страхове и помага на младите си читатели да ги преодолеят.

Svetni-noshta-Bradbury

Написаната през 1955 г. книга излиза за пръв път на български с твърди корици от издателство “БГ книга”, а преводач е Десислава Сивилова.

Петдесетте години на миналия век бележат един от най-силните творчески периоди за Рей Бредбъри. Тогава за първи път са публикувани сборникът му от разкази „Марсиански хроники“, антиутопията „451 градуса по Фаренхайт“ и романът „Вино от глухарчета“. Отново в този период се ражда и негова детска книга за страха от тъмното и неговото преодоляване. От тогава до днес „Включи Нощта“ се превръща в любимо четиво за поколения от деца и родители по целия свят. Това лято книгата светва в илюстровано издание с твърди корици и за българските читатели.

Svetni-noshta-Bradbury

С илюстрациите си за „Включи Нощта“, Мира Мирославова за втори път създава визуалния свят на книга за деца от Рей Бредбъри. Работата на художничката върху „Нявгабъде“ – приказка за вярата в мечтите, издадена от издателство „БГкнига“ през 2018 г. – отрежда на Мира място в селекцията на Национален център за книгата и Национален дворец на културата в третия каталог „Детски книги от български писатели и художници“.

Можете да поръчате книгата онлайн от ТУК.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,064 преглеждания

Comments are closed.