Колко жълти трябва да са жълтъците?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

egg-yolk1

Какво ни разкрива цветът на яйчния жълтък? Замисляме ли се над този въпрос, когато счупим яйцето?

Почти никога или рядко. Това е най-честият отговор.

Оказва се обаче, че цветът на яйцата, които ежедневно консумираме под най-различна форма и във всякакви рецепти е от значение. Най-вече за здравето ни, освен че той разкрива много за качеството и произхода на продукта.

Повече от нас са свикнали с факта, че жълтъка на яйцето е жълт, но не се вманячават в различните негови нюанси. Тази подробност обаче може да разкрие неподозирани факти.

Цветът на яйчния жълтък се оказва, че зависи от произхода на яйцето и е пряко следствие от начина на отглеждане на кокошката, той е и свидетелство за наличието или липсата на определени хранителни вещества.

egg-yolk

Колкото по-наситено жълт е цветът на жълтъка, толкова повече и по-качествени хранителни вещества съдържа той, твърдят специалистите. Това може да е и признак, че вероятно птиците са отглеждани свободно и са хранени по-разнообразно и здравословно. За разлика от тях, птиците, отглеждани в птицеферми и хранени предимно със смески и царевица снасят яйца, чиито жълтъци са доста по-светли на цвят.

За съжаление по-голямата част от яйцата, които купуваме в хипермаркетите, са именно от птицеферми, където кокошките се хранят със строго определена храна, която обикновено изключва пресни съставки. Тази продукция не е вредна, но полезните й качества са далеч по-незначителни, тъй като хранителните вещества, витамините и минералите, които се съдържат в нея са с доста по-ниски нива.

Основната разлика в яйцата, които идват от свободни кокошки и такива, отглеждани в птицеферми, са по отношение на хранителната стойност. Яйцата с по-наситено жълти жълтъци съдържат много повече витамин А, който е от значение за здравето на костите и очите; витамин Е, който има отношение към кръвообръщението; омега 3-мастни киселини, които са отговорни за нивата на холестерола и артериалното налягане. Яйцата от свободни кокошки съдържат по-малко наситени мазнини и холестерол. Всичко това ги прави отлична храна, като изключим далеч по-високата им цена.

Когато захранваме бебето с първото яйце обаче цената няма значение, ето защо е добре да изберем яйце с по-тъмен жълтък, тъй като той ще ни гарантира високо качество и пълноценна грижа.

по материали от remedydaily.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,690 преглеждания

Comments are closed.