Какво трябва да знаем за коронавируса от Ухан

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

virusiСамо за няколко седмици коронавируса от Ухан напусна пределите на Китай и вече има потвърдени случаи на заболели в цял свят, в това число в Америка и Европа.

Какво е коронавирус?

От СЗО новият коронавирус като част от голямо семейство от вируси, които причиняват заболявания, характеризиращи се със симптомите на обикновена настинка. Те обаче могат причинят и по-тежки заболявания, като остър респираторен синдром (SARS- Cov), например. Коронавирусът, който сега идва от Ухан, Китай, е нов щам, който до тази зима не е идентифициран при хората.

Какви са симптомите на новия коронавирус?

Основните симптомите на коронавирус включват:

хрема, силно главоболие, болки в гърлото, висока температура и общо неразположение. Вирусът обаче може да предизвика възпаление и на долните дихателни пътища и да стане причина за бронхит или пневмония.

Според New York Times, както и според редица международни епидемиолозите инкубационният период на коронавируса е приблизително 14 дни. Това е времето от срещата на човек с вируса до появата на първите симптоми.

Как се разпространява коронавирусът от Ухан?

Коронавирусите са зоотонични, което означава, че могат да се предават от животни на хора. Първите случаи на новия коронавирус са били свързани именно със случаи на хора, работещи на животински пазар в Ухан. Пазарът вече е закрит, а мястото дезинфекцирано. Поради тези факти експертите смятат, че първопричините за възникването на сегашния коронавирус има връзка с животни, също като SARS, но все още не се ангажират с крайно мнение какво е вероятното животно.

Коронавирусите се предават и от човек на човек чрез контакт със заразено лице или с телесни течности, например секрети, отделяни при кихане и кашляне.

От CNN съобщават, че вирусите могат да бъдат разпространени чрез докосване на заразена повърхност или предмети, пипани от болен и след това докосване на лицето – очи, нос, уста. Поради това се препоръчва старателно измиване на ръцете с вода и сапун при всеки възможен случай. По рядко се допуска заразяването да е в следствие на фекално замърсяване.

Кои са най-уязвимите групи, които могат да бъдат засегнати от китайския коронавирус?

Както при повечето вирусни заболявания и при новия коронавирус от Китай, вероятност от заразяване има при хора с нисък имунитет, малки деца, възрастни хора и пациенти със сърдечни заболявания.

Нийл Фъргюсън , професор по математическа биология в Imperial College London, споделя пред CNN , че степента на смъртност за новия коронавирус е по-ниска от тази за SARS, а самото заболяване се развива и преминава за сравнително кратък период. За сметка на това обаче, според специалиста, новите разновидности на вируса се разпространяват много по-бързо. Именно това е и причина за паника сред хората.

Как се лекува новият коронавирус?

За лечението на заболяванията причинени от новия щам на коронавирус не съществуват специфични лекарствени средства, засега се използват успешно вече познатите, с които  се лекуват заболявания, причинени от известните на медицината човешки коронавируси. Срещу тези вируси все още няма ваксини, а по информация на CNN учени от САЩ вече работят по създаването на ваксина срещу новия коронавирус. Това обаче ще отнеме поне година време, преди тя да бъде одобрена и въведена в употреба.

Ако въпреки всички предпазни мерки, които вземате, за да се предпазите, почувствате някои от изброените по-горе симптоми, можете да ги облекчите като приемате средства за понижаване на температурата и облекчаване на кашлица и хрема. Не забравяйте, че децата не бива да приемат лекарствени средства съдържащи аспирин, преди да са навършили 16 години. Правете инхалации, поддържайте по-висока влажност в помещенията, в които пребивавате. Топли душове и парни бани също са от полза.

Ако се почувствате зле, най-добре е да си останете у дома, с повече сън и прием на течности. Ако симптомите ви притесняват повече от обичайно, не се колебайте да потърсите личния си лекар.

Предпазни мерки, които биха ви помогнали да избегнете заразяване с новия коронавирус?

За да намалите риска от коронавирусна инфекция мийте ръцете си с вода и сапун най-малко 20-30 секунди всеки път, когато това е възможно. Избягвайте да докосвате очите, носа или устата си с немити ръце. Избягвайте близък контакт със заразени хора, ако това е възможно.

Ако вече се чувствате болни и имате някои от признаците на заразяване, покривайте устата и носа си, особено ако кашляте и кихате, дезинфекцирайте всички повърхности, които докосвате у дома, а навън използвайте ръкавици, които перете всеки ден. Ако прецените, че състоянието ви налага, носете хирургическа маска на лицето.

По материали от здравни сайтове и интернет

!!! Тази статия има само информативен характер. Ако имате оплаквания или симптоми на заболяване, незабавно се свържете с личния си лекар.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,119 преглеждания

Comments are closed.