Как и защо да научим децата да са уверени и устойчиви

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_kids_reading.jpg

В училището на дъщеря, тук в Единбург, започнаха една особено важна тема – за устойчивостта. На личността. Тази устойчивост, която предпазва и насърчава доброто психично здраве. Животът на всеки от нас, в това число и децата ни, е като кутия пълна с изненади. Понякога ни харесват, друг път ни изправят пред изпитания.

Добрата новина, обаче е, че има редица умения и стратегии, които помагат да се справим с всички лимони, които ни хвърля живота. Стратегии, които ни учат как да си направим лимонада и със свеж привкус да продължим напред.

Тук, предвид крехката възраст на децата (4-5г) на помощ в училището на дъщеря ми идва Скипър. Измислен миловиден герой, по книгата на Dr. Seuss „OH, The Places You’ll Go!“, който управлява своята лодка в понякога бурните, друг път спокойни води на реката Живот. Скипър учи децата как да навигират своята лодка, така че да преминават успешно дори и през най-големите бури. На помощ идват 10 стратегии и принципи, които запознават хлапетата със златните тайни на устойчивостта.

СВЪРЗАНОСТ

Споделяйки за патилата си, заклещен в тръстиката, Скипър показва на децата колко е важно да имаме хора, на които да разчитаме. Близките взаимоотношения със семейството и приятелите осигуряват любов, смисъл, подкрепа и подхранват чувствата ни за собствена стойност и принадлежност.

Грижите и положителните отношения са един от най-важните фактори за способността ни да се справяме с възходите и паденията в живота. А и е неоспорим факт, че хората с грижовни и положителни отношения са по-щастливи, по-здрави и живеят по-дълго.

СЕБЕУВАЖЕНИЕ

Хора, които уважават себе си, се и харесват. Никой не е перфектен. Факт. НО можем да увеличим удоволствието от живота и благополучието си ако се научим да се приемаме такива каквито сме, опознаем силните си страни и се грижим за себе си както тялом, така и духом .

Скипър, например, показва как да се сравняваш с другите често те кара да се чувстваш зле. Той учи децата, че всеки има различна силна страна и ги насърчава да открият своите супер сили. Защото силата ни е в това да развиваме нашите преимущества, а не да се фокусираме върху слабостите си.

ПРЕДИЗВИКВАЙ МИСЛЕНЕТО СИ

Хората с мислене за растеж вярват, че усилията, а не просто способността, водят до успех. Кои сме и в какво сме добри не е нещо фиксирано. Животът тече и ние се развиваме с всяка своя крачка напред. Начинът, по който мислим, чувстваме или се учим оформя нашето съзнание. Затова и спрямо ситуациите, в които попадаме и изборите, които правим ние се променяме.

Скипър помага на децата да видят, че с усилие и практика могат да преодолеят проблемите, като предизвикат своето мислене, така че нещата, които някога са изглеждали непосилни, да станат по-лесни.

ОТДАЙ СЕ НА МОМЕНТА

Всеки ден, всеки от нас изпитва цялата гама от емоции. За децата тя е далеч по-интензивна, тъй като все още се учат да ги разпознават, приемат и контролират. Това често предизвиква стрес, който най-често се изразява в тръшкане и рев. Със своите приключения, Скипър показва на децата какви хитрини могат да прилагат, за да се справят със стреса. Например вдишване и издишване, прегръдка или занимаване с нещо любимо като рисуване.

В допълнение на приключенията и размислите на Скипър, често пускам на дъщеря ми едно кратко, но изключително въздействащо филмче за емоциите – „Inside Out“. Там всяка емоция има цвят и характерни проявления, с които малката лесно може да се припознае. Препоръчвам!

ИЗГОВАРЯЙ НЕЩАТА

Предизвикателствата или неуспехите могат да ни причинят притеснение и тревога. Тревогата от неща, които са се случили или предстоят са нормална част от живота. Добрата новина е, че в крайна сметка тези терзания отминават.

Скипър показва на децата по какъв начин тревогите се отразяват на благосъстоянието им и ги запознава с техники за справянето им. Това включва стратегии като изписването на тревогите на лист хартия, споделянето с близък или молбата за помощ.

БЪДИ АКТИВЕН

Физическата активност също допринася за психичното ни здраве.
Редица проучвания сочат, че нещата, които правим с желание, интерес и страст развиват усещане за постижение и смисъл.

Скипър показва на децата, че активностите, които могат да допринесат за психичното им благосъстояние далеч надхвърлят физическите упражнения и обхващат широк спектър от хобита, интереси и страсти. Не е необходимо да се тичат маратони. Достатъчно е да се изключат за малко от технологичния свят, да се разходят навън, да се отдадат на драма, музика, рисуване или просто да се наспят.

Намирането на хоби носи, обаче, и доза риск, тъй като предизвикваме себе си да опитваме нови неща. Насърчаването на децата да поемат риск им помага да изградят увереност за справяне с бъдещ такъв. Това е и платформа за демонстрация на това как нашите мозъци растат и се променят, когато правим нещо ново.

love_kids2

 ДОПРИНЕСИ ЗА ПРОМЯНАТА

Участието в значими и алтруистични дейности води до по-голямо удоволствие от нещата, които правим. Кара ни да се чувстваме щастливи, да таим надежда за бъдещето и да се наслаждаваме на  повишено физическо и психическо благополучие.

Децата трябва да са наясно, че нещата, които всеки от нас прави имат своето отражение върху света, в който живеем. Те могат да допринесат за решаването на някои световни проблеми. Например, да се борят за правата на хората или за намаляване и прекратяване на крайната бедност, неравенството и справедливостта или климатичните промени. Малките неща често имат голямо въздействие и е хубаво нашите малки версии да са запознати с този мироглед.

ГЛЕДАЙ НА НЕЩАТА ПОЗИТИВНО

Благосъстоянието на всеки от нас е функция от начина, по който възприемаме, интерпретираме и реагираме на събитията, които ни се случват. Насърчаването на децата да разберат как мисленето им влияе върху чувствата и поведението им, как да гледат на нещата от различни гледни точки и да развиват умения за разсъждение са особено полезни за справяне с негативни или ограничаващи модели на мислене.

Скипър учи децата колко е важно да изпитват благодарност за благословиите в живота си, което може значително да подобри настроението им.

БЪДИ МИЛ

Добрината и усмивката отварят много врати, разкриват нови възможности и хоризонти. Когато сме мили, засилваме връзките си с околните и това ни кара да се чувстваме щастливи. И обратно, когато сме нагрубени или изолирани, мозъкът ни реагира като на физическо нараняване.

Скипър учи хлапетата колко е хубаво да са добри и как да се поправят ако наранят някого. Учи ги и да бъдат добри И към себе си – никой не е идеален, всеки носи своите недостатъци и прави грешки. Важното е децата да се научат да не се линчуват със самокритика, а да проявяват състрадание и милосърдие към себе си. Така както биха го направили за приятел.

ИМАЙ ЦЕЛИ

Поставянето на цели спомага нашата мотивираност да случваме нещата. Дава ни насока и смисъл. Понякога празнуваме победи, друг път търпим загуби. Скипър е тук, за да покаже на децата, че провалите не са нищо друго освен уроци. Уроци, които да ни направят по-добри и по-силни. Миловидният герой показва и колко е важно да се празнуват дори и малките постижения, защото са извоювани с много работа и отдаденост.

 Автор: Мария Истатков
www.wittymermaid.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,247 преглеждания

Comments are closed.