Как да заздравим връзката в семейството

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

family-relationship

Взаимоотношенията в семейството играят изключително важна роля в живота на детето. Те са пръв образец на междуличностни отношения. И тъкмо заради това детето пренася в други житейски ситуации начина на общуване, който е възприело от своите родители в семейна среда.

Как детето ще общува по-късно с другите хора, със своя бъдещ съпруг или съпруга ¬ това до голяма степен зависи от семейството, в което расте. Мнозина психолози са стигнали до извода, че характерните особености на семейните взаимоотношения се вкореняват в поведението на детето и създават модел за неговите по-нататъшни отношения с околните.

Ето какво можем да направим, ние като родители, за да заздравим връзката с детето ни:

Прекарвайте повече време заедно

Това може да ви се струва нормално, но времето прекарано с детето ви е първата крачка към заздравяване на отношенията ви. Ако сте организирали семейно занимание, трябва да се уверите, че то е подходящо за всички членове на семейството. В противен случай ще обезсърчите участниците и ще се стигне до недоразумения. Ето как може да прекарвате повече време заедно:
Обядвайте или вечеряйте заедно

Нека един ден от седмицата бъде за семейни игри. Всички заедно може да измислите игрите, като разбира се, имате предвид възрастта на детето.

Може да направите един ден от седмицата кино вечер.

Вечер преди лягане четете книжки на висок глас.

Прекарвайте уикендите заедно, за предпочитане някъде в парка или сред природата.

Организирайте специални посещения до музеи или детски театрални постановки.
talking-to-kids

Разговаряйте с детето си

Прекарване на времето заедно е чудесно начало за заздравяване на връзката, но ако си седите и си мълчите, това със сигурност няма да ви помогне. Вместо това, по-добре разговаряйте със семейството си, за да могат всички да се чувстват сигурни и добре. Така ще сте сигурни, че те ще споделят мислите и емоциите си.

Винаги се отнасяйте с уважение към събеседника си и не повишавайте тон, дори когато детето ви е ядосало.

Не прекъсвайте хората, когато разговаряте с тях. Това се отнася и за детето ви. Това, че сте му родители, не означава, че може да не го изслушвате.

Избягвайте да използвате неподходящ език пред детето.

Окуражавайте и предразполагайте детето да ви разказва какво му се е случило през деня.

Питайте и задавайте въпроси, за да стигнете до мислите и чувствата на детето.

Основете си семейни традиции

Когато прекарвате достатъчно време с детето си и нямате спънки в комуникацията естествената близост ще бъде реалност. За да затвърдите взаимоотношенията, измислете си семейни занимания, които след време да се превърнат във ваша традиция, която да ви обедини.

Може всяка събота сутрин да бъде посветена на ръчно изработените неща. Съберете се всички и творете. Няма нищо по-сплотяващо от това. Или пък приготвяйте различни сладки изкушения. Ще оставим вие да решите каква да бъде вашата традиция, защото кой може по-добре от вас да я измисли.

Заздравяването на връзката в семейството е изключително важна. След време, всички ще осъзнаете колко е ценно това и колко много ни носи.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

6,261 преглеждания

Comments are closed.