Как да се подготвим за бебето в болницата и у дома?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Най-важното за бебешката хигиена

Burgas_Tedi_29092018

Интервю с Теодора Артинова, акушерка

1. Моментът за раждането настъпва и бъдещата майка „хуква“ към болницата. Какво задължително трябва да носи за бебето, което ще й е необходимо там през първите 3-4 дни?

Най-важната подготовка за раждането е тази за родилния дом. Когато бременната жена получи 45 дни преди раждането документите от женската консултация, време е тя да помисли и за подготовка на багажа необходим й за престоя в болничното заведение. Има частни болници, в които не е необходимо да носите нищо, но за останалите родилни отделения, багажът на бебето трябва да включва:

–  мокри кърпички

–  пелени за новородени

–  биберон залъгалка

–  ръкавички

Задължително мамите трябва да надписват пелената с  номера на бебето, за да се знае, че в бебешкия бокс това са неговите пелени. Те могат да се дават наведнъж за 24 часа или при всеки тоалет на новороденото. Мокрите кърпички се дават директно в Детско отделение и са необходими за тоалет на бебето. Биберонът-залъгалка и ръкавичките стоят при майката.

Не трябва да забравяме, че помпата за изцеждане трябва да е неделима част от багажа за болницата, както и козметиката за грижа за гърдите. В първите дни след раждането с помпата ще стимулираме лактацията, а след това до края на първия месец при нужда ще доизцеждаме гърдите от по-голямото количество мляко, което до края на първия месец се регулира спрямо нуждите на бебето.

Искам да напомня колко е важна грижата за гърдите след раждането. Мамите трябва да използват внимателно помпите за кърма. Изцеждането не трябва да бъде придружено с болка. Трябва да слагат бебенцата правилно на гърда, за да няма предпоставка за разраняване на зърното от неправилното поставяне.

Самата подготовка за раждането, както за бебето, така и за майката, допринася за пълен комфорт по време на престоя в избраното родилно заведение.

2. Когато  се прибере вкъщи, майката също трябва да се подготви за хигиената на бебето. С какво задължително трябва да разполага тя?

Новороденото се нуждае от няколко основни неща в първите дни след раждането. Използването на еднократни пелени е препоръчително. Много удобно е, ако смяната на пелените става върху повивалник или маса с постелка за смяна на пелените. Това ще създаде комфорт у мамите и няма да се налага да се навеждат. Важно е седалището на бебето да се измива с течаща вода при смяна на пелените. Поради много нежната и чувствителна кожа на бебето, се налага третирането на пелена зоната с подходящ крем против подсичане. Аз препоръчвам Sudocrem, защото той осигурява тънък защитен филм на чувствителната бебешка кожа и служи като бариера отпадните продукти на урината да не действат директно върху кожата на бебето. Защитната му функция и подхранването на нежната бебешка кожа се дължи на петте активни съставки, съдържащи се в Sudocrem, като го прави надежден съюзник в превенцията  на умерени дерматити.  Майките трябва да разполагат и с подходяща бебешка козметика за лице и тяло.

Ежедневната бебешка хигиена включва също почистване на ушите, нослето и очите на бебето след къпане и през деня, ако се наложи. Затова мамите трябва да си закупят клечки за уши с ограничител и тампони за почистване на очите. Грижата за пъпчето е неизменна част от хигиената на бебето. То се третира при всяка смяна на пелената с етилов спирт 90 градуса. След падане на пъпчето, то се третира със спирт 70 градуса веднъж дневно.

Хигиенната грижа е важна за новороденото, защото допринася за неговото спокойствие и правилен растеж.

3. Колко по-рано е добре да се закупи всичко това?

Някои родители предпочитат да направят покупките и подготовката на стаята за новороденото преди раждането му, а други държат след като бебето се роди да пристъпят към необходимата подготовка. Днес има огромно разнообразие на бебешки стоки и аксесоари и бъдещите родители трябва да направят своя избор. Моят съвет към тях е да не пазаруват много на брой бебешки дрешки, защото новородените растат бързо, а и много близки и роднини ще направят подаръци за бебето. Може да се закупят основните покупки и след това по препоръка на педиатъра или акушерката, грижеща се за майката и бебето, ще се допълни списъкът с необходимите аксесоари и козметика. Целта е на новороденото да му е топло и удобно.

Що се отнася до родителите, искам да им кажа „спокойно“ инстинктът ви като родители няма да ви позволи да сгрешите, в което и да е действие, свързано с подготовката или грижите за бебето.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,960 преглеждания

Comments are closed.