Как да превърнем времето преди сън в наш взаимен момент

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sleep_toddler

Разговорите преди лягане с мама и тате могат да помогнат на детето да се почувства сигурно и обичано преди да отлети към света на сънищата

От Бреда Антониадес

 

Времето преди лягане може да се превърне в идеалното време да осъществите връзка с детето си. Разговорите преди целувката за лека нощ са идеалният начин да накарате малкото си дете да се почувства обичано и разбрано, преди да отлети към света на сънищата. Да, животът може да бъде доста хаотичен и забързан и понякога смятаме, че нямаме време за бърборене, защото децата трябва да получат своята здравословна доза сън, а ние имаме още доста задължения, преди да получим нашата. Но истината е, че времето, прекарано с мама или тате преди лягане е по-ценно за детето от съня. Спомняте ли си кога за последно си разговаряхте приятелски с него? Не? Не сте единствените родители, които имат натоварен ден. Но децата са най-ценната част от живота ни и затова заслужават поне няколко минути повече.  Не сте сигурни как да започнете с разговора? Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се свържете с него:

Направете го ритуал. Добре спазваният режим е нещо, което помага много на децата, когато са в период на промени и промяната от будно състояние към сън не прави изключение. Бъдете последователни спрямо времето за сън – нека то се случва по едно и също време и включва няколко повторяеми действия всяка вечер – баня, миене на зъбите, разговор преди лягане и сън. Не пропускайте разговора – дори и мислите, че нямате време или сте много изморени. Дори и само за няколко минути, той има значение за това детето ви да се почувства по-спокойно и доволно.

Следвайте интересите на детето. Започнете с тема, която знаете, че ще му допадне. Ако е малка кокетка, се опитайте да я накарате да си представи какво би било, ако тя е дизайнер на чудесни дрехи, с които да се обличат всички наоколо и най-добрите й приятелки. Ако имате момче и то си пада по Междузвездни войни, го накарайте да си представи най-любимия си герой и да ви каже защо точно той му харесва. Или направо го накарайте да си представи какво би било, ако той самият е този герой и има възможността да отлети към един изцяло нов свят. Какъв би бил той?!

Придържайте се към леки теми. Особено, ако детето ви е свръхчувствително или склонно към анализи и размишления. Поддържайте темите встрани от плашещи неща, призраци, духове или смърт. Стремете се да не повдигате вълнуващи теми, като големите планове за утре, изненадващото парти за рождения ден и т.н.

Помогнете си. Ако не знаете какъв разговор би бил подходящ за детето ви, купете разни книжки или карти с картинки, които да ви помогнат да започнете разговор. Създайте свой вътрешен план, в който искате детето да ви каже 3 неща за деня си. Нека едно от тези неща да е отговорът на въпроса „Какво ще сънуваш тази вечер?“ .

 

Прочетете още:

65b05983dbf963f8fe3306902a3b3ff4_402x267  Как спят новородените

cosleeping-yes%20or%20no  За и против сън заедно с бебето

adc8e4d6c190280d52ce2a97774e3c32_big  6 решения за добър сън на вашето бебе

baby_teddy_sleeping  Сънят на бебето и начините да го приспим

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

2,596 преглеждания

Comments are closed.