Как лесно да научим детето да чете

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

children-reading

Има няколко универсални съвети, които ще ви помогнат да научите детето си да чете. Разбира се, ако то е първи клас, вашата роля ще е второспенна в известен смисъл, но ако детето е в предучилищна група или по-малко и проявява интерес към буквите, не пропускайте възможността да му помогнете да запази този интерес и да го развие в умението да чете.

Затова от съществено значение ще е да сте подготвени за първите стъпки на малкия човек по пътя на книгите.

Да се научи детето да чете, не е толкова трудно, колкото понякога отстрани ни се струва и ако се ръководим от вече изпитани методи, начинанието ни със сигурност ще се увенчае с успех.

1. Уверете се, че детето проявява интерес към книжките, буквите и четенето. Буквите са навсякъде около нас и е напълно естествено те да правят впечатление на децата от най-ранна възраст.

2. Основата дейност на децата е играта, затова имайте предвид, че възприемането на нови знания ще има добър резултат, ако те се поднасят именно под формата на игра. Не се опитвайте насила да възбудите интереса на детето към буквите и четенето, защото подобен подход ще има обратен ефект или дори по-лошо – детето може да развие трайно нежелание за чете когато постъпи в училище.

3. Започнете обучението на детето с научаването на азбуката като първата стъпка е да го запознаете със звука, съответстващ на дадена буква, така че, то да се научи да свързва звука с изображението й. Следващата стъпка е да го научите да съчетава звуковете и буквичките в срички. Бъдете търпеливи и не бързайте да струпате всички букви и звуковите им еквиваленти наведнъж пред детето, защото то няма да има възможността да ги възприеме, ще се уплаши и вероятността да продължите напред намалява.

4. Набавете си различни материали, подходящи за съответната възраст на детето, цветни книжки, разноцветни букви – можете да закупите готови или да ги изрежете от цветна хартия заедно с детето си. С тях лесно ще можете да правите срички, а по-късно и цели думички.

5. Поинтересувайте се от методиката, по която детето ще бъде обучавано в предучилищната група и в първи клас.

6. Интересен е методът на Мария Монтесори, на първо място детето ще научи формата на буквите.

7. Писането на всяка буквичка, според педагозите, подпомага процеса на усвояване на умението за четене.

8. Игрови упражнения са важни, защото децата възприемат нови знания и умения под игрова форма. Научаването на буквите малкото дете може да научи е без да му се натрапва и без дори да подозира, че го обучавате. Можете да използвате всичко, което намирате в парка, докато детето играе – клечки, камъчетата, окапали от дърветата листа.

Когато малкото дете вече познава буквите можете да играете с него на различни интелектуални игри. Например: кой ще каже повече думи, започващи с определена буква или да намирането на дадена буква в определена дума.

Не поставяйте прекалено високи цели и трудно постижими критерии, защото това ще го умори твърде бързо, а умората може да го обезкуражи.

Водете се от неговото желание да усвоява нови знания и умения.

9. Четете на детето си.Децата се учат от примера, който получават от родителите си. Затова ако искате да научите детето си да чете, трябва да му четете. Ако не го правите, то няма как да осъзнае какво точно искате от него когато го подканяте то самото да чете. Наред с това по този начин ще събудите желанието у малкия човек сам да дочете приказката или книжката, която вие сте започнали да му четете.

Не заменяйте книжното тяло с дигитално устройство, тъй като то изисква само пасивно внимание.

Четенето на книги развива интелекта, въображението, мисленето и изисква активно внимание. Затова предоставяйте на детето си възможността да расте, да се развива и усъвършенства. Така всяко дете ще порасне като генератор на идеи, а не само като консуматор на идеите на други хора.

10. Подбирайте книжките, които ще четете на детето си и с които то ще направи първите си стъпки в четенето, внимателно и в съответствие с възрастта и интересите му.

 

Адаптация от: vitaportal.ru и интернет

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

83,656 преглеждания

Comments are closed.