• Няма категории

Интересни идеи за летни експерименти с децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Лятото е ваканция, то е и време за творене, за измисляне, за експериментиране. А, какво по-хубаво от това да сме във ваканция, да сме с децата си и да се забавляваме – у дома, на вилата, в планината или на плажа.

Децата запомнят лесно, а споделените моменти с родителите – повече от всичко и пазят тези спомени през целия си живот. Точно такива са онези, изпълнени с откривателства, приключения и изненади.

Предлагаме ви следващите няколко идеи, които ще спомогнат за развитието на експериментаторските възможности и интереси на децата и които ще са им от полза и в училище.

 

1.       Експеримент с лед и сол

6

Пригответе един или повече блокове лед,  като замразите вода във фризера в подходящи съдове.

Ще са ви нужни още:
хранителна боя
морска сол
четки за рисуване.

Първо пригответе леда. Можете да сложите съдовете вода във фризера от предната вечер – използвайте един по-голям съд или силиконова форма за мъфини.

Когато дойде моментът да направите този експеримент, извадете съда с леда и го оставете на масата или друг подходящ плот за една-две минути, за да се отдели по-лесно.

Извадете формичките и ги поставете в плоска тавичка, полейте с малко топла вода, за да не залепват пръстчетата на децата по леда. Не оставяйте децата сами!

С ваша помощ нека детето вземе от солта и да поръси с нея ледения блок. След малко то ще чуе как леда започва да се пука, а солта ще започне да прави малки кратери по ледената повърхност. С помощта на боите и четката започнете да оцветявате кристалчетата сол. Ще забележите как цветът започва да прониква надолу през кратерите в леда, след което цветовете ще започнат да избледняват на повърхността, но ще са по-ярки във вътрешността на ледения блок.
С удивление децата ще видят как се образуват приказни цветни пътеки.

Обяснете на децата, че водата замръзва при 0º С и че това е точката на замръзване на водата, но когато добавим сол, тя повишава температурата и пречи на водата да се превърне в лед, освен това молекулите на солта се движат много по-бързо от тези на водата и затова се случва реакцията, която те наблюдават.

Именно затова през зимата върху заледените улици и тротоари се поръсва с морска сол.

Освен научната стойност на този експеримент, той е и много красив за наблюдаване.

5

www.learningandexploringthroughplay.com

 

2.       Превърнете остатъците от маслените пастели в нови

20100717_1501

Тази година лятото започна с особено високи температури и тези дни са идеални за един експеримент, който да покаже на децата какво се случва с любимите им маслени пастели, когато бъдат оставени на слънце при висока температура.

Ще са ви нужни пластмасови чашки, парченца пастели, които вече са трудни за използване, защото са твърде малки и слънчево място на балкона или в градината.

Подберете заедно с детето парчета маслени пастели и ги разпределете в чашките, оставете ги на слънце за няколко часа.  След известно време ще забележите, че те са се разтопили и са се смесили като дъгички.

Приберете ги на сянка и попитайте децата какво ще се случи или им обяснете, че сега, когато пастелите не са изложени на пряката слънчева топлина ще се втвърдят.

Получените нови пастели децата могат да използват отново за рисуване.

20100719_1732

www.mamasmiles.com

 

Вижте още експерименти на следващата страница

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Страници: 1 2

20,277 преглеждания

Comments are closed.