Инспектирането на училищата вече ще включва и родителите

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

uchilishte-novovuvedeniya-k

Инспектирането на училищата вече няма да става само по документи, което предполага формалност, а ще включва анкети с родители, учители и педагози. Така например, ако ръководството е разписало правилник за сигурността и пропускателния режим, деца, семейства и учители в анонимни въпросници ще отговарят как влизат в сградата. После отговорите им ще се съпоставят в записаното в документацията.

Новата структура е независима и цели да дава експертна оценка на състоянието на образователната система – от детската градина до гимназиите, включително и частните учебни заведения. В момента в цялата страна върви пилотно инспектиране на различен тип учебни заведения. Целта е да се усъвършенстват критериите за оценяване. След това по тях ще се проверят всички учебни заведения.

Основните забележки засега са по отношение на документацията. Процедурата за самото проверяване е тя да се предостави предварително по електронен път. След като се запознае с нея, няколко дни по-късно екип от инспектори влиза в учебното заведение, за да провери как работят механизмите реално на място. Проверяващите са от 5 до 10 човека, като стремежът им е да анкетират колкото може повече ученици и родители в анонимното допитване.

uchiteli.bg
marica.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,156 преглеждания

Comments are closed.