Инфекции на уринарния тракт по време на бременност

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_infekciq-na.jpg

Понякога бременността върви добре и без никакви спънки, понякога, обаче, не всичко се случва така както искаме. Заради бурята от хормони, която се случва в тялото на бъдещите майки и всички останали промени, понякога тялото ни губи баланс и не успява да се справи с всички новости наведнъж. Инфекциите на уринарния тракт са едно от често срещаните усложнения по време на бременността.

Инфекция на уринарния тракт (ИУТ) е инфекция, причинена от възпаление на отделителната система. То се дължи на размножаването на различни бактерии. Половината жени на планетата страдат поне веднъж от ИУТ в живота си.
Циститът е инфекция на пикочния мехур и е една от най-често срещните ИУТ , от които жените страдат най-вече по време на бременността. Ако бъде оставена нелекувана ИУТ може да стане много болезнена и да се разпространи към бъбреците. Ако бъбречната инфекция не бъде лекувана по време на бременността, това може да бъде причината да родите бебе с ниско тегло или преждевременно родено бебе. Тя може да увреди бъбреците ви, ето защо е важно да започнете навременно лечение.

По време на бременността жените са по-предразположени към бъбречни инфекции, заради промените, през които преминава тялото в този период. Прогестеронът отпуска мускулите на пикочопроводите (каналите, които свързват бъбреците с пикочния мехур). Това забавя потока на урината от бъбреците към пикочния мехур. С нарастването на плода, нараства и матката и това има същото влияние върху отделителната система – забавяне на потока от бъбреците към пикочния мехур. Това дава възможност на бактериите да се развият в по-големи количества преди тялото ви да ги изхвърли.

Симптоми на ИУТ

Болка или дискомфорт в таза, ниско долу в корема, ниско долу в гърба или встрани.             Болка, парене или спазми, при уриниране.                                                                           Неспособност да се изпишкате.
Чести позиви за уриниране.
Леко повишена температура.
Неконтролируемо желание за уриниране.
Мътна, кървава или лошо миришеща урина.
Промяна на количеството урина, която изхождате (по-голямо или по-малко).
Болка по време на секс.

Признаци, че циститът е прераснал в бъбречна инфекция:

Висока температура – над 38 С.
Непрекъсната болка в гърба, таза или встрани
Треперене и треска
Гадене и повръщане
Диария
Студени и топли вълни

Какво да направите, ако имате ИУТ по време на бременността?

Лекарят ви ще направи изследвания на урината ви за наличието на бактерии и ще ви предпише антибиотици, ако е необходимо. Антибиотиците са надеждно лечение и в повечето случаи не влияят на плода. Ще се наложи да пиете антибиотиците между 3 и 7 дни.

Ако страдате от остра инфекция (пиелонефрит), може да бъдете приети в болница за венозно лечение.

Ако страдате от хронична ИУТ може би ще трябва да вземате по-ниска доза антибиотици за по-дълъг период от време. Можете да вземате парацетамол, за да облекчите болката и да овладеете високата температура. Преди това, трябва да се консултирате с вашия лекар. Ако антибиотичното лечение не дава резултат, ще трябва да си направите ултразвуков преглед, за да се види състоянието на бъбреците и пикочния ви мехур.

Ако страдате от хронични ИУТ, които не се повлияват от антибиотици, лекарят най-вероятно ще ви назначи цистоскопия. По време на прегледа докторът ще постави инструмент (цистоскоп), който има миниатюрна лампа и камера във вътрешността на пикочния ви мехур. За целта се използва гел, който спира чувствителността около отвора на уретрата ви, за да не бъде прегледа неприятен за вас. Това, което ще усещате, ще бъде лек дискомфорт.

Какво можете да правите, за да избегнете инфекция?

Ако вземете следните предпазни мерки, най-вероятно няма да пострадате от ИУТ:

Когато се миете го правете в посока отпред назад, за да избегнете пренасянето на бактерии от ануса и влагалището към уретрата.

Ежедневна хигиена.

Внимавайте с прекалената хигиена – тя може да е толкова опасна колкото и липсата на каквато и да е хигиена. Не използвайте (постоянно) сапуни, измиващи гелове, бактерицидни измиващи препарати, антисептични кремове, интимни душове или други продукти за интимна хигиена. Това може да „измие“ полезните бактерии от мястото и да даде шанс за настъплението на вредните.

Изпразвайте мехура изцяло, когато ходите до тоалетна.

Мийте се преди и след сексуален контакт, за да избегнете пренасянето на бактерии до входа на уретрата.

След сексуален контакт трябва да пишкате – дори и да не ви се ходи до тоалетната – важно е да изходите дори и минимално количество урина, за да „измиете“ навлезлите вътре бактерии.

Избягвайте дълги или чести вани. По-добре е да си вземете душ.

Носете памучно и свободно бельо и свободни дрехи, които не оказват натиск върху мястото, защото това ги травмира и може да бъде причина за възникването на инфекция.

Не носете често чорапогащи, но ако носите, гледайте да слагате изпран чифт всеки път.

Сменяйте бельото си ежедневно.

Ако страдате от хроничен запек, вземете мерки срещу него.

Пийте много вода: 1-2 литра на ден.

Ако страдате от цистит трябва да пиете големи дози сок от червени боровинки – те намаляват

нивата на бактериите в уринарния тракт и не позволяват на нови бактерии да се развият там.

Ако страдате от хронични цистити, приемайте много сок от червени боровинки или хранителни добавки с екстракт от червени боровинки, което ще ви предпази от честите възпаления.

Няма доказателства, че сокът от червени боровинки или хранителните добавки ще излекуват вече възникналата инфекция. Най-сигурното лечение е антибиотичното, но ви препоръчваме да опитате естествените методи – пиене на много чай от мечо грозде, брезова кора, червени боровинки, вода и приемане на много плодове и зеленчуци, докато се лекувате. Зеленчуците променят средата в тялото ви (пикочния ви мехур) към алкална и това помага на лечението.

Статията е преведена от: www.babycentre.co.uk

Прочетете още:

bremennost  Емоционално здраве на бъдещата майка

motherhand_babayhand_smoke  Ако мама пуши по време на бременността…

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

38,863 преглеждания

Comments are closed.