Подаръците, които да подарим на децата си, без да похарчим и стотинка

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

podaruci-deca


Съвременните деца за затрупани от информация, реклами, играчки и забавления. Да ги изненадаме с нещо е почти невъзможно, да ги зарадваме искрено – все по-трудно.

Вероятно затова все по-често много от днешните родители се замислят за нематериалните подаръци, които децата ни има шанс да съхранят в съзнанието си за цял живот, а и не само – може би те самите един ден ще ги подарят на своите деца.

Ето ги:

1. Вярвайте в детето си и му показвайте тази вяра. Когато едно дете знае, че вярвате в него, в неговите способности и умения, то ще порасне спокойно и уверено. Понякога само една дума днес е достатъчна, за да израсне успешен гений утре.

2. Показвайте любовта си към детето във всичките й проявления – прегръдка, целувка, дума. Дори, ако детето ви е вече на 30 – не пестете жестовете на обич, привързаност и нежност.

3. Хранете се заедно – на обяд или вечеря, тези моменти децата ще помнят винаги и ще пренесе в своя живот като традиция, която свързва близки хора, вдъхновява ги и им дава сигурност и надежда.

4. Радвайте се на всеки миг с детето си и не се колебайте да му показвате чувствата и радостта си от това, че сте заедно.

5. Опитвайте се ежедневно и по всякакви начини да запазите добрите отношения с всички членове на фамилията, защото за едно дете семейството е основата, върху която то ще израсне и ще го направи уверено и сигурно. Тази сигурност ще му помага в живота напред да преминава през всякакви трудности без страх и съмнения.

6. Отделяйте време за детето си всеки ден и направете така, че то да знае, че това е неговото време с вас и че то е специално и никой не може да му го отнеме. Може да е половин час или два, но нека детето усеща ежедневното ви присъствие, подкрепа и обич, независимо дали ще играете, ще се разхождате или просто ще полежите в леглото заедно.

7. Научете детето си на добрина и благоволение и му бъдете пример за това. Грубостта и жестокостта в живота му ще се проявят сами, така че то трябва да е подготвено да им противостои.

8. Научете детето си да цени, това което има, но и да се стреми винаги към повече.

9. Насърчавайте независимостта на детето си, но и неговата отговорност за действията и решенията му.

10. Не се страхувайте да определяте рамки на поведение за децата си. Прекалената толерантност често е причина за неподчинение и неуважение. Децата се нуждаят от правила.

11. Ограниченията обаче трябва да са поставени с „кадифени ръкавици“ и да са минимални. Децата трябва да имат възможността да избират, да вземат свои собствени решения и да се учат от грешките си.

12. Децата трябва да получават одобрение за онова, с което се занимават. Родителското одобрение стимулира развитието на децата и тяхната амбиция към по-високи резултати.

13. Научете децата на любов към творчеството, то дава на децата възможността да виждат света по различен начин и да намират решения във всякакви нестандартни ситуации.

14. Дайте на децата си щедрост, покажете им вашата и така те ще я пренесат в своя живот и в живота на своите деца.

15. Развийте душевността им, така че да знаят, че освен за нуждите на тялото си, те трябва да се грижат и за нуждите на душата си.

16. Бъдете честни с децата си винаги. Само така те самите ще се научат да бъдат честни. Доверявайте им се, за да ви се доверяват и те.

17. Дайте им надежда. Когато децата имат надежда и получават помощ и подкрепа в трудните моменти, те самите ще са готови да подкрепят близките и приятелите си.

18. Възпитайте у тях любов към познанието и не забравяйте, че тази любов няма нищо общо с високите оценки в училище. Насърчавайте детето си да изследва света, да се интересува и за се учи от всичко, което го заобикаля в света.

19. Дайте на децата си оптимизъм, това ще им помогне да постигат по-лесно успех и да променя живота си към по-добро.

20. Децата ви обичат да сядат в скута ви. Не ги лишавайте от това удоволствие, защото това наистина е най-удобното място на света.

21. Вярност към семейството – това е един от най-скъпите подаръци за всяко дете, защото един ден когато то самото порасне, ще може да я предаде на своите деца, в своето семейство чрез ума, сърцето и душата си.

източник: www.vospitaj.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

124,793 преглеждания

Comments are closed.