Игрите с насилие не правят децата агресивни, твърдят специалисти

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

deca-agresiya600x400

Българският център за безопасен интернет, позовавайки се на публикация във вестник “Хъфингтън пост” обяви, че широко разпространеното схващане, че компютърните игри с насилие водят да агресия у децата, е неоснователно.

Изследване на екип от холандски учени, включващо група от  194 деветгодишни деца, е установил, че поведението, психическото състояние и обичайното прекарване на времето не се е променило в рамките на една година. Изследването е провеждано с участието на родителите.

Изводът, който се налага е, че игрите с насилие не са предизвикали никакви промени в поведението и психиката на децата в рамките на тази една година. Не е установено повишаване на агресивността, нито негативно отражение върху социалните им умения или пък върху уменията им за учене като намаляване на способността за концентрация и внимание.

Американският професор по психология и експерт по въздействието на интернет върху децата Кристофър Фъргюсън поставя под съмнение и самото понятие “игри с насилие”, като задава въпроса защо не говорим за литература с насилие. Тогава редица класически образци на детската литература, като приказките на братя Грим например, би трябвало да бъдат класифицирани като произведения, съдържащи насилие.

“Както това, така и десетки други изследвания през последните 15 години доказаха убедително, че няма никаква връзка между компютърните игри с насилие и проявите на агресия при децата”, отчитат от Центъра за безопасен интернет. “Въпреки това не са малко възрастните, сред които родители, учители, а в България – и високопоставени служители на Министерството на образованието и науката, които се опитват да обяснят проявите на агресия сред децата с влиянието на компютърните игри”, отбелязват от там.

Проучване на Национална служба “Полиция” отчита, че 64% от анкетираните учители и родители са казали, че компютърните игри правят децата агресивни.

по информация на dnevnik.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,571 преглеждания

Comments are closed.