Хиляди жени в Полша излязоха на протест срещу забраната на абортите

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

abortion-protest

Близо 100 хиляди жени в Полша заявиха в социалната мрежа готовността си да излязат на протест  в защита на правото си на аборт. Голяма част от тях реално осъществиха намеренията си и в понеделник излязоха по улиците на различни градове, облечени в черни дрехи, срещу плановете на правителството в страната да забрани абортите. Те не отидоха на работа, а много майки не пуснаха дъщерите си на училище.

Организаторите на протеста обясняват това решение със законното право в Полша протестиращите да вземат почивен ден или отпуск, за да се грижат за детето си или за да дарят кръв.

Всеки, който е съпричастен към акцията беше облечен в черни дрехи, а много мъже също изразиха подкрепа към жените по различни начини и чрез различни инициативи. Редица обществени организации и работодатели също са изразили подкрепа към протестиращите. Поради тази причина много заведения за хранене, кафенета и магазини останаха затворени. Представители на опозицията в парламента също отказаха да се явят на работа.

През септември в полския парламент бяха обсъдени два законопроекта за абортите. Единият е предложен от обществената организация “Стоп на абортите” и предлага пълната им забрана в Полша, а ползващите се от това право жени да бъдат строго наказвани,  включително и с наказателно преследване. След първо четене проектът беше изпратен за доработване.

Другият проект, който е на обществения комитет “Да спасим жените” дава право бременността да бъде прекъсвана до 12-ата седмица без каквито и да било условия и ограничения, а след този срок – само по медицински причини, беше отхвърлен от депутатите.

Обсъжданията в парламента и медиите на двата проекта стигна бързо до улиците в Полша, а изходът от ситуацията се следи пряко от Европейския парламент, където няколко партии предложиха да внесат за разглеждане въпроса за спазване на правата на жените в Полша. В момента в страната е в сила закон, забраняващ абортите без медицински основания. Абортът е позволен за случаите, в които има пряка заплаха за живота и здравето на майката или сериозна патология на плода. Бременността може да бъде прекъсната и ако е настъпила в резултат на изнасилване или кръвосмешение.

Ако законът бъде приет, наказанието за жените, прибегнали до аборт и за лекаря, който го е направил се предвижда да бъде до 5 години затвор.

Обществените нагласи в Полша от началото на тази година сочи, че строгите забрани за аборт са лишени от подкрепа, а 51% от поляците искат по-широк достъп до тази медицинска манипулация.

Три бивши полски първи дами осъдиха рестрикциите, настоявайки, че по-трудният достъп до аборти ще „влоши трагедията на жените“. Според статистиката в Полша се правят по-малко от 2000 легални аборта на година, което е далеч от официалната статистика, тъй като в тази цифра не се включват абортите направени извън страната, например в Австрия Германия и Словакия. Редица неправителствени организация изчисляват, че цифрата за година е между 100 000 и 150 000.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,776 преглеждания

Comments are closed.