Херпангина

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

file1920

В края на зимата и началото на пролетта зачестяват вирусните инфекции, които атакуват възрастните, но далеч повече децата.

Херпангината е едно от често срещаните вирусни заболявания при деца до 5-6 годишна възраст, но може да се срещне и при по-големи. То се характеризира с възпаление и поява на дребни мехурчета по сливиците, мекото небце и задната част на фаринкса. Симптоматиката силно наподобява тази на сезонния грип -повишена температура, липса на апетит, отпадналост, зачервено гърло, кашлица, хрема, главоболие. Едва по-късно се появяват характерните мехурчета в гърлото и устната кухина. Те са изпълнени с бистра течност, след спукването на които, остават малки язвички по лигавицата. Възможно е да има усилено слюноотделяне, а понякога и обрив по тялото.

Вирусите, които причиняват херпангина са силно заразни, но заболяването е лечимо, а симптомите отшумяват за около седмица.

Раничките в задната част на устата и гърлото се появяват около 2 дни след проявата на първите симптоми. Обикновено обривът е заобиколен от по-червена от околната тъкан лигавица. Раничките от спуканите мехурчета при херпангината обикновено преминават за около седмица.

Не отлагайте среща с педиатъра ако детето ви има висока температура, която не се повлиява от средствата, които давате, ако са налице афти и сухота в устата, ако детето е сънливост, плаче без сълзи и пишка рядко.

Херпангината се диагностицира лесно на база мехурчетата и раничките по сливиците и гърлото. Заболяването се причинява от коксаки вируси група А или Б, ентеровирус 71 и ехо вирус. Предава се по фекално-орален път, което означава, че инфекцията се разпространява посредством попадане в устата на здрав човек на заразени с вирусните причинители фекални частици. Децата, посещаващи детски заведения боледуват по-често от херпангина, отколкото тези, които все още се отглеждат у дома.

При вирусните инфекции антибиотиците не са ефективно лекарствено средство, затова основната задача е да се овладеят симптомите. Обикновено с Ибупрофен или Парацетамол се облекчава температурното състояние. Не давайте аспирин на деца и юноши под 16 годишна възраст. Добре би било да се увеличи приема на хладни течности, от които най-важна е водата. При по-големите деца може да се предложи ледена близалка или сладолед. Цитрусовите сокове ще раздразнят и без това раздразненото гърло, затова ги избягвайте. Можете да предложите студени млечни напитки – айрян, плодово мляко, млечен шейк.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Полезно

Етикети:

41,664 преглеждания

Comments are closed.