Хасково посреща „Стара хартия за нова книга“ за трета поредна година

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Stara-hartia-za-nova-kniga_2018_2Националната инициатива „Стара хартия за нова книга“ гостува на Община Хасково за трета поредна година. Всички малки екоентусиасти могат да се включат в събитието на 9 септември на пл. „Свобода“ между 10,00 и 14,00 ч., като с помощта на възрастен придружител предадат 5 кг хартия за рециклиране. В замяна децата ще се сдобият с нова детска книжка по избор. Малчуганите, донесли допълнителни 5 или повече кг хартия, ще получат като подарък новото специално издание на „ЕКОПАК България АД“ „Грийн тийн“. Така в рамките на празничния ден децата могат да получат максимален брой две книги. Събитието се провежда с подкрепата на Община Хасково и Регионалната библиотека „Христо Смирненски“.

Организаторите от „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“ напомнят, че 1 тон рециклирана хартия спасява около 13 дървета и спестява 21 780 литра вода. Затова колкото повече хартия съберат децата, толкова повече ще помогнат на природата и на града си. За 2016 г. и 2017 г. общо 1700 деца от града на Богородица са предали 9,7 тона стара хартия и така са спасили от изсичане 126 дървета. В замяна малките екоактивисти са получили повече от 2000 нови книги.

Кампанията в Хасково ще бъде открита от г-н Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на „ЕКОПАК България“ АД. По време на празничната програма за настроението на присъстващите ще се погрижат детски и тийнейджърски вокални групи и танцови състави, сред които спортните клубове „Мега спорт“, „Юнак“, „Тангра“, „Хасково 1996“, балетна формация „Рона“, клуб по аеробика „Виолена“. Зрителите ще се насладят на изпълненията на дуета Михаил и Теодора Евтимови, на акордеониста Николай Златков и на школата по гайда към „Младежки център – Хасково“.

Всяка година кампанията има литературна тематика, вдъхновена от популярно детско заглавие. В настоящото издание на „Стара хартия за нова книга“ малчуганите ще имат възможност да влязат в „дрешника“ на приказния свят на Нарния, където ги очакват нови предизвикателства и награди. Книгите от поредицата „Хрониките на Нарния“ на Клайв С. Луис са осигурени за празника от издателство „Труд“, основен партньор на инициативата. А дори повече награди децата могат да спечелят в специална викторина, която ще провери колко знаят за опазването на природата и разделното събиране на отпадъците.

Освен Хасково националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“ ще посети още Бургас на 8 септември, София на 16 септември, Русе на 23 септември, Плевен на 24 септември и Пловдив на 29 септември.

Средствата от събраната стара хартия в Хасково и в другите пет града на кампанията ще бъдат използвани за публикуване на специалното издание на кампанията „Грийн тийн“, предварително осигурено от „ЕКОПАК България“ АД.

Нека заедно спасим природата и насърчим децата си да четат!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

972 преглеждания

Comments are closed.