Година платено майчинство и за осиновено бебе

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

maichinstvo

Всички осиновители на деца до 5 г. ще имат правото на една година високоплатен отпуск по майчинство от 1 юли 2018 г. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които предстои да бъдат гласувани от Министерския съвет и парламента.

Един от осиновителите ще получава от НОИ 90% от заплатата си като обезщетение в продължение на година. Това е обезщетението и за майчинство. В момента високоплатен отпуск по майчинство могат да ползват хората, осиновили дете от 2- до 5-годишна възраст. За по-малките има два вида обезщетение. Ако детето не е навършило 1 година, осиновителят му има право на високоплатено майчинство от датата на осиновяване до момента, в който детето стане на година. То реално може да се взима и по-малко от месец. За втората година на детето се получава обезщетение от 340 лв. в момента и 380 лв. на месец от догодина. Хората, които осиновят дете на възраст между 2 и 3 г., реално нямат право на високоплатено майчинство. Това бе причината от Комисията за защита от дискриминация да се произнесат в края на август, че има непряка дискриминация по признак “възраст” за децата под 2 години. Тя се произнесе по жалба на майка на седеммесечно бебе. Комисията даде тримесечен срок на социалния министър Бисер Петков да предложи промени в законите, за да реши този казус.

Когато осиновител на дете до 5 г. не ползва отпуск за осиновяване, ще се изплаща парично обезщетение в размер на 50 на сто от обезщетението, на което са имали право. Това е същата схема, по която майки, завърнали се на работаq преди детето им да стане на годинка, получават заплата и половина. За отглеждане на бебе осиновителите ще имат право и на допълнителен отпуск, ако предвидените 365 дни са изтекли, преди детето да навърши 2-годишна възраст.

Когато допълнителният отпуск не се използва, осиновителят ще има право отново на половината от размера на обезщетението за допълнителния отпуск.

За да бъдат променени подзаконовите нормативни актове, се предлага законопроектът да влезе в сила от средата на 2018 г. Със законопроекта се предлага да се уредят заварените случаи, в които срокът за използване на отпуските по Кодекса на труда не е изтекъл до 1 юли 2018 г.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,241 преглеждания

Comments are closed.