Франция изтегли от пазара бебешки храни със салмонела

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_frozen-puree.jpg

Френският производител на млечни продукти за бебета Lactalis изтегли от пазара продукти заради салмонела. Това стана, след като здравните власти във Франция съобщиха, че 26 бебета са се разболели от началото на декември, пише ВВС.

Иззета е продукция, предназначена за износ за страни като Великобритания, Китай, Тайван, Пакистан, Афганистан, Ирак, Мароко, Ливан, Судан, Румъния, Сърбия, Грузия, Гърция, Хаити, Колумбия и Перу. Става въпрос за стотици бебешки млека на прах с марки Milumel, Picot и Celi.

Lactalis е един от най-големите производители на млечни продукти в света. Говорителят на компанията заяви пред АФП, че близо 7000 тона от продукцията може да е била заразена, но в момента не може да се каже с точност каква част от продуктите са попаднали в магазините, колко са били консумирани или са на склад.

Салмонелата може да причини хранително отравяне. Симптомите включват диария, стомашни спазми и повръщане. Болестта, причинена от чревни бактерии от селскостопански животни, е опасна за децата и възрастните хора заради риска от дехидратация.

Това не е първи случай, когато производител на бебешко мляко е създал заплаха за здравето на децата. През 2008 г. шест бебета починаха в Китай, а около 300 000 се разболяха, след като в бебешки продукти беше открито опасното химическо вещество меламин.

Засега няма информация в България да са доставени засегнати партиди бебешки храни на френската компания, съобщават от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Френското министерство на икономиката и финансите публикува списък с над 600 партиди, които са забранени за консумация и са предприети мерки за изтеглянето им от пазара.

С цел да се предпазят потребителите, които евентуално може да са купили засегнати продукти от друга държава, БАБХ публикува списък с продуктите и партидите на френските власти. България не фигурира в този списък. Въпреки това в търговската мрежа ще бъде инспектирано за наличие на посочените продукти и партиди.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,041 преглеждания

Comments are closed.