Финландия е първата страна, която ще премахне училищните предмети

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

writing-children

Образователната система във Финландия е считана за една от най-добрите в света. Винаги е в първите 10 места в международните класации. Все пак, властите не остават да лежат на стари лаври и са решили да направят истинска революция в училищната система.

Те планират да премахнат училищните предмети от учебната програма. Вече няма да има часове по физика, математика, литература, история или география.

Министърът на образованието, Марио Кюлонен, обяснява промените:

„Има училища, в които се преподава по стария начин, който е бил полезен в началото на 90-те години на XX век. Но сега изискванията са различни и ние имаме нужда от нещо подходящо за XXI век.“

Вместо отделни предмети, учениците ще изучават събития и феномени в интердисциплинарен формат. Например, Втората световна война ще бъде изучавана от перспективата на история, география и математика. А чрез курса „Работа в кафене“, учениците ще придобият солидни знания по английски, икономика и комуникация.

Системата ще бъде въведена за учениците от горен курс, след 16-годишна възраст. Основната идея е да могат да избират сами темите или нещата, които искат да изучат, като се имат предвид амбициите им за бъдещето и техните заложби. По този начин, на никой от учениците няма да се наложи да изкара пълен курс по физика или химия, докато в същото време си задава въпроса „За какво ми е да знам това?“.

Традиционният формат на комуникация учител-ученик също ще се промени. Учениците няма да сядат зад чиновете и да чакат напрегнато да бъдат посочени, за да отговорят на въпрос. Вместо това ще работят заедно в малки групи и ще дискутират проблеми.

Финландската образователна система насърчава колективната работа, което е една от причините промените да засегнат и учителите. Реформата изисква много сериозна съвместна работа между учителите по различните дисциплини. Около 70% от учителите в Хелзинки вече са започнали да се подготвят за новата система и за това как да поднасят информацията, а като стимул, ще получат повишение в заплащането.

Очаква се промените да бъдат завършени до 2020 година.

превод: Алина Даскалова
източник: brightside.mе

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,367 преглеждания

Comments are closed.