Елементална скулптура – уникалната и различна гледна точка към градската среда

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

elementalna skulpt

От 17 до 30 август 2015 година във VIVACOM Art Hall ще бъде представена експозицията ЕЛЕМЕНТАЛНА СКУЛПТУРА на скулптура Тодор Тодоров. Изложбата включва и световно значими явления в съвременната скулптура и архитектурата.

Взаимоотношенията между скулптурата и отделните, изграждащи природата елементи – земя, огън, вода и въздух, съградили целия видим и невидим свят на конкретното място, както в концептуален, така и във физически аспект – ето това е същността на елементалната скулптура.

Небето, земята, водата и светлината, като израз на огъня – са не само субстанцията на битието ни, но и самите те, във взаимодействието помежду си, са сътворяващи живот и форми. Те са и основното, изградило човека в неговата цялост, което моделира мисленето, чувствата, действията, както и физическата му конструкция в различните точки на нашата планета. Както казва Айнщайн – краката ни стоят на земята като резултат от комбинираното действие на всички сили във Вселената. За разлика от класическият подход, при елементалната скулптура природните елементи от околна среда се превръщат в изразни средства, в съществена част от произведението, свързани в единна Скулптуроприрода или елементална скулптура.

Експозицията включва авторски проекти и реализации, кинетични макети, скулптури, визуализации и видеа, които ще дадат най-пълна представа за същността на ЕЛЕМЕНТАЛНАТА СКУЛПТУРА и големия творчески опит на автора в България и чужбина. В цялостното му изследване представено в двете издания на български и английски, той засяга и много примери в скулптурата и архитектурата от различни известни автори, чийто произведения са примери за този вид нова скулптура. Определението скулптура – среда, скулптура – обект и скулптура пространство са нови понятия които той въвежда в теорията си и в подкрепа на това някои от представените проекти са ситуирани в хипотетични пространства на София, а други са вече реализирани в България и чужбина.

В експозицията ще бъдат показани и някои фотоси, представени в книгата ЕЛЕМЕТНТАЛНА СКУЛПТУРА. Включени са някои постижения на чуждестранни автори като Джеймс Търел, Сусуму Шингу, Александър Калдер, Сантяго Калатрава, Исаму Ногучи, Джордж Рики, Тео Янсен и др. Основната мисия на експозицията е да въведе аудиторията в съвременното понятие ЕЛЕМЕНТАЛНА СКУЛПТУРА и неговата богата перспектива, както и да събуди интереса на творческа София към иновативни възможности за изкуство в градската среда. Тодор Тодоров е отличен на много световни форуми с тези свои произведения и представянето на теорията и изложбата предстои до края на годината да бъде показана в Грузия, а през следващата година във Великобритания и Япония.

 

Тодор Тодоров е международно признат скулптор, теоретик и практик с 5 първи, 3 втори и редица други международни награди. Книгата му е публикувана от издателствата Cambridge Scholars Publishing – 2013 и Алтера – 2014 г. В момента се изготвя превод на немски език.

Откриването на изложбата е на 17 август от 18:30 във VIVACOM Art Hall, а на 19 август ще се състои и презентацията на автора от 16:30.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,799 преглеждания

Comments are closed.