Държавата поема ротавирусните ваксини за бебетата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

vaksini

През изминалата седмица Правителството прие Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в България 2017 – 2021 г., с която се осигуряват публични средства за ротавирусни ваксини на бебетата над 6 месеца.

Ваксинацията ще е по желание на родителите, също като тази срещу рак на маточната шийка, но ще се заплаща от Министерството на здравеопазването. За двете препоръчителни ваксини за тази година са предвидени 2.1 млн. от бюджета на ведомството.

До момента всички желаещи родители купуваха ваксината срещу ротавирус сами, което им струваше около 400 лв. В същото време всяка година здравната каса плаща между 10 и 12 млн. лв. за лечение на деца от 0 до 5 години с ротавирусни гастроентерити. Заболяването протича тежко в ранна детска възраст и децата бързо се влошават. Всяка година по данни на Центъра за заразни и паразитни болести се отчитат между 18 и 20 хил. такива случая.

С приемането на новата програма България изпълнява препоръките на СЗО от 2013 г. за включване на ротавирусните ваксини в имунизационния календар на държавата. За целта здравното министерство е направило целенасочени изследвания, извършени от пет университетски болници и Националната лаборатория по ентеровируси на Националния център по заразни и паразитни болести, които са показали заболяването като “сериозен здравен проблем за децата в ранна възраст” – най-чест във възрастта от 6 до 23 месеца.

Проучванията показват, че в Белгия, която е една от първите европейски страни, въвели ваксината (през 2008 г.), още на първата година броят на случаите с бебета под една година, които са пострадали от ротавирусна инфекция, намалели с 81%. Великобритания въвежда продукта в националната си програма през 2013 г., като лекарите успяват да обхванат 93% от децата и в резултат броят на регистрираните инфекции намаляват със 78%.

по информация от www.dnevnik.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

8,957 преглеждания

Comments are closed.