Днешните татковци прекарват три пъти повече време с децата си от преди

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

tatko-kДнешните татковци повече от всякога искат да са ангажирани с бащинството си. Въпреки, че по отношение на професионалното си развитие те са твърде заети, те са готови да отделят много повече време за наследниците си, отколкото бащите преди 30-40 години.

Едва ли ще ви учудим, че съвременните мъже искат да са равнопоставени родители, да споделят отговорността за отглеждането и възпитанието на децата с майката и да прекарват възможно повече време с тях.

Статистиката сочи, че през 1982 г. повече от 43% от бащите са си признали откровено, че никога през живота си не са сменяли пелените на своите деца. В сравнение с тези цифри към днешна дата броят им е едва 3%. Това е прекрасна новина, защото според редица изследвания когато татковците се грижат за бебетата си, връзката баща-дене се задълбочава, а това подпомага правилното психическо и физическо развитие на детето.

В миналото твърдо се е смятало, че татковците имат други функции в семейството, но днес те съзнателно търсят равнопоставеност по отношение на грижите, които да полагат за своите деца заедно с половинката си.

Разбира се, цифрите показват, че все още не е постигнат идеалният баланс и че в много случаи майките са основният човек, отговорен за повечето домакински задачи и най-вече отглеждането и възпитанието на децата, но в глобален мащаб статистиката е категорична, че днешните татковци трайно отделят по повече от 30 минути повече всеки ден, за да помагат на майките на своите деца в ежедневните грижи и задължения, в сравнение с бащите преди две поколения.

Според специалистите това е огромен напредък по отношение ползите за децата.

Активните татковци могат да са от полза на дъщерите си като им показват, че не са по-малко значими от синовете, дават пример на момчетата, че миенето на чинии и простирането на прането не са само „женска работа“ и други подобни примери.

Тенденцията татковците да са по-отдадени на домакинските задължения е на отглеждането и възпитанието на децата е от полза не само за децата. Тя е безценна и да отношенията на двойката, които пряко се отразяват и върху емоционалното състояние на децата. Доказано е, че ако в една двойка повече от 60%  от ежедневните родителски задължения падат върху плещите на майката, връзката между родителите може да пострада непоправимо. Но, ако таткото посвещава повече време за семейството си, тогава се изграждат по-силни и устойчиви във времето взаимоотношения.

Изпитват ли вина татковците

Също както майките и татковците често изпитват вина за това, че не са в състояние да отделят повече време за децата и семейството си. Те често изпадат в конфликт със себе си, за това, че жените им вършат повече неща у дома от тях. От друга страна мъжете често изпитват притеснения, че в сравнение със собствените си бащи се въртят много повече около „полите на жените си“, което често е причина да се чувстват объркани и несигурни по отношение къде се намират и къде да търсят „златната среда“ между служебните си и професионалните си задължения и ангажиментите си към децата и жена си.

Според последни проучвания, работещите майки имат по около един час свободно време, докато за бащите часовете по-често са два. Това се дължи преди всичко на повечето „чисто женски“ задачи, които майките имат в сравнение с татковците. Засега това се обяснява с невъзможността на мъжете да преодолеят редица бариери между професионалния и личния си живот, за разлика от жените, които са далеч по-адаптивни.

Имат ли нужда от подкрепа татковците?

Отговорът е категоричен – имат! Първо, защото и те са преди всичко човешки същества и второ, че в много случаи дори, когато сами декларират готовността си да се включват активно в отглеждането и възпитанието на децата, често срещат неразбиране, пречки и отказ както от отсрещната страна, така и от някои институционални правила. Например, има отпуск по майчинство, но все още отпуска по бащинство не е достатъчно популярен. Същото е и с отпуска за гледане на болно дете, в повечето случаи такъв взима майката.

Мнението на специалистите по детско развитие е единодушно, че двамата родители трябва да имат еднакви права за използването на платения отпуск за отглеждане на дете, защото проучванията са категорични, че днешните татковци са достатъчно емоционално ангажирани и са готови да съвместяват задълженията си у дома с професионалните си задължения. Все още обаче им е нужна подкрепа и насърчаване в тази насока. Независимо от факта, че повечето мъже са амбицирани да се изкачват по кариерната стълбица, днес те повече от всякога са готови и искат да прекарват възможно повече време с децата си. За тези татковци интересите и нуждите на децата им са основен приоритет, наред с професионалните им задължения.

Това налага и още един извод, а той е, че работодателите е време да са по-гъвкави и готови на промени в полза на родителите, които отглеждат сами децата си и имат желание да са повече време с тях.

По материали от www.mother.ly

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,144 преглеждания

Comments are closed.