Децата от детските градини ще могат да учат допълнително български език от догодина

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
detska-gradina-k

Децата от детските градини ще могат да учат допълнително български език от следващата учебна година чрез възможностите на проект по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Това каза в Кърджали министърът на образованието Красимир Вълчев. Той, заедно с председателя на НС Цвета Караянчева и народният представител Галя Захариева, участваха в дискусия на тема „Образование“, част от платформата за граждански диалог „Европа в нашия дом“.

Министър Вълчев обясни, че обучението ще бъде форма на допълнителна подкрепа, като нормативната уредба предвижда и диагностика при постъпване в детска градина. Обучението се предвижда да бъде до 200 часа, по преценка на учителите. Той коментира, че езиковите умения са предпоставка за усвояване на учебното съдържание по всички останали предмети, затова и в училищата ще бъде продължен проектът за финансиране на дейности за преодоляване на образователни трудности. Децата, които са формирали дефицит по един или друг предмет, също ще бъдат обект на допълнително обучение до 200 часа, каза още образователният министър.

По думите му, образователното министерство предвижда да финансира по Националната програма „Информационни и комуникационни технологии“ всички училища, които желаят да закупят права за електронни дневници. Финансирането ще има условие дневниците да имат модули за задължително уведомяване на родителите. „Малко над хиляда от две хиляди и четиристотин училища в момента са закупили и ползват електронни дневници. Очакваме към края на годината над две хиляди училища да са закупили такива права“, каза още министър Красимир Вълчев.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,767 преглеждания

Comments are closed.