Денят на влюбените

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

СветиВалентин

Свети Валентин е католически празник, който се празнува на 14 февруари. На тази дата влюбените изразяват любовта си един към друг, като изпращат поздравителни картички, бонбони, сърчица и други символи на любовта. Обичайно е да се подарява нещо сладко и цветя.

На този ден още през 14 век се налага традицията да се разменят любовни послания с картички, които всички наричат валентинки. Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образа на крилатия Купидон. През 19 век ръчно написаните послания биват заменени от масово произвежданите готови картички.

Интересното е, че и свети Валентин и свети Трифон са живели почти по едно и също време. Свети Трифон и свети Валентин са били и лечители и двамата претърпяват мъченическа смърт. И двамата живеят около 255-а година н.е. Твърде е вероятно двамата светци да са една и съща личност.

Всъщност светците с името Валентин са били двама, единият от Рим, а другият от Терни в Италия. Предполага се, че единият е бил свещеник който сгодявал двойки, въпреки забраната на римския император Клавдий II Готски, поради отклоняването на войниците от служба, и затова бил екзекутиран на 14 февруари 269 г.сл.Христа.

Денят на Свети Валентин е най-подходящият момент да кажете на любимия човек “Обичам те”. Няма значение дали ще го направите за пръв път или за стотен, просто го кажете, прегърнете и целунете.

Обичаите, с които днес свързваме деня на Свети Валентин, водят началото си от Късното средновековие, от Англия и Франция. Оттогава 14 февруари се свързва с романтиката и любовта. Според тогавашните хора на 14 февруари – в средата на втория месец от годината – птиците започват да се чифтосват. Затова се смятало, че този ден е на влюбените и че е подходящ момент за писане на любовни писма и подаряване на подаръци.

За тези обичаи е писано и във френската, и в английската литература от 14 и 15 век. Именно писателите са тези, които създават легендите около образа на Свети Валентин, най-вече Джефри Чосър и неговият кръг. Тази легендарност и липсата на конкретни исторически данни са причините, поради които Католическата църква изважда деня на светеца от църковния календар през 1969.

Първата валентинка се смята, че е от 1415г. и е поема, написана от Орлеанския херцог Шарл. Той я посветил на съпругата си. Освен романтика тук има и доста драматизъм – посланието е написано в Лондонската кула, по време на дългото затворничество на херцога.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,965 преглеждания

Comments are closed.