Демографско чудо или какво е да си роден на една и съща дата с татко, дядо и леля

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

dqdo-tate-sin

Бебето Христофор е родено на 6 октомври и от Гинес веднага проявяват интерес към него, тъй като то е родено на същата дата както баща му, дядо му и леля му.

Таткото на Христофор е роден съответно на 6 октомври 1984 г., дядото по бащина линия на същата дата през 1956 г.,а също и леля му по майчина линия – през 1983 г.

Подобно съвпадение  е възможно да се случи веднъж на 130 000, но в този случай конкретно съвпадението е 1 на 48 милиона!

Бебето Христофор е родено в Лондон, където живее семейството на Филип и Цветомира. Таткото е македонец, а майката – българка. Терминът е бил на 1 октомври, но тъй като раждането се забавило, лекарите насрочили дата за предизвикано раждане – 7 октомври. Бебето обаче явно е имало свое решение на задачата, защото се появило на бял свят точно на 6 октомври, с което се превърнало в астрален близнак на собствения си баща, на дядо си и на леля си.

За първи път трите поколения предстои да се съберат едва догодина, когато семейството планира да заведе бебето при щастливия дядо в Македония.

Бебето вече е истинска знаменитост в Англия, както и в родния град на баща му – Прилеп.

Според статистиката шансът бащата да има една и съща рождена дата с детето си е 1:365, колкото са дните в годината. Шансът и дядото да има същата рождена дата е съответно 1:365х365 или 1:130 000. Формулата на пръв поглед е математически правилна, но не всички дни в годината са с еднакъв шанс. Статистическият пик на ражданията е в края на септември, което показва, че най-много бебета се зачеват по Коледа. 6 октомври е  на 45 място по брой раждания сред останалите дни в годината, което усложнява формулата допълнително. Като се прибави и съвпадението с датата на раждане на лелята по майчина линия, шансът става статистически почти невъзможен – 1:48 000 000! Но съвпадението е факт, и то щастлив.

За съжаление обаче, това съвпадение няма да влезе в книгата на рекордите на Гинес, тъй като рекордът принадлежи на семейство от Северна Каролина. В техния случай и един от прадядовците е бил роден на същата дата, което нарежда четири поколения, родени на една и съща дата.

По информация от www.24chasa.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

12,189 преглеждания

Comments are closed.