Да те полазят въшки е „на късмет“, но само ако е насън

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Как да избегнем тази неприятна среща и изобщо възможно ли е?

pricheski_prevu
Щом тръгнат на училище децата, сякаш закономерно се сблъскаме и с един до болка познат проблем – въшките. От времето, когато ние самите бяхме ученици, до ден днешен са измислени хиляди начини за предпазване и още повече препарати за елиминиране на тези досадни нашественици, но въпреки това, те продължават своя поход по главите на децата ни и днес.

Първата ни реакция най-често е паника и ужас. Особено, ако имаме дъщеря и тя е с дълга и гъста коса.  Да не говорим, ако е и къдрава! А мисълта „няма отърване“ освен подстрижка „до голо“ се настанява трайно някъде в пространството и ни се подсмихва ехидно.

Но, оказва се, има няколко начина да избегнем тези нашественици, при това с естествени средства, без да третираме кожата на главата и косата на децата ни с токсични вещества и химически препарати.

1. На първо място се препоръчва косите да се мият по-рядко. Много родители и възрастни хора споделят, че въшките биват привличани от влажните и чисти коси. Парадоксално е наистина, но тук сме склонни да се доверим на „бабините деветини“ и да се съгласим, че не идеално чистите коси са застраховани срещу нашествие от въшки, а точно обратно. Максималният брой измивания на косата, според този съвет е от 1 до 3 пъти в седмицата.

2. Въшките не обичат маслото от чаено дърво. Напълнете бутилка с вода и добавете в нея 2-3 капки масло от чаено дърво. С тази вода е добре да напръсквате косата по няколко пъти в седмица, след което да разрешите добре. Като цяло етеричните масла отблъскват въшките, а щадят хората.

3. Както вече стана ясно, въшките предпочита чистата коса (Кой ли не я предпочита!)
Поради тази причина всеки продукт, който използваме за стилизиране на косата, оказва се, помага да се предпазим от тях. Е, разбира се, не е обяснимо да започнем да боядисваме или гелосваме нашите първокласници, за да ги предпазим от ситните досадници, но спокойно можем да ароматизираме косата им с водни разтвори на етерични масла, за които споменахме по-горе.

4. В свободно пуснатата коса е много по-лесно да се настанят буби, затова винаги, когато е възможно и ако косата позволява, връзвайте я на опашка или сплитайте на плитка.

5. Естествените тъкани привличат въшките, затова избирайте раници и аксесоари от синтетични материи, по които въшките е по-малко вероятно да се закрепят или да снесат яйцата си.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,959 преглеждания

Comments are closed.