• No categories

Да си направим разсад сами – две интересни идеи

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Всяка жена рано или късно се размечтава за собствена цветна градина на балкона в градския апартамент или за истинска, някъде извън града. Още по-далеч се простира тази мечта, когато решим да я създадем от А до Я сами.

За тази цел на първо място е нужно да си отгледаме разсади. Традиционните начини за това са познати на всички – купуваме семена, почвена смес и саксийки или използваме пластмасовите кофички от мляко.

Ние обаче ще ви предложим две интересни и нетрадиционни идеи, които на всичко отгоре са еко и био.

Еко и био са, защото след като насадите своите разсади в градината няма да се чудите какво да напривите излишните пластмасови саксийки и кофички, а младите растения ще бъдат подхранени по напълно естествен начин.

Ето ги.

shutterstock_246147445

Разсад в черупки от яйца

За да си направите разсад в черупки от яйца е нужно за известно време да събирате черупките на яйцата, които ежедневно използвате в домакинството. Измивайте ги веднага след като употребите яйцето и ги оставете да се подсушат добре. След това във всяка черупка сложете по няколко семенца и покрийте с малко пръст, колкото да ги покрие. Овлажнявайте всекидневно преди и след като семенцата поникнат, което обикновено се случва около 5-я – 7-я ден. Разсадите дръжте на топло и слънчево място у дома. Към 20-я ден от посяването разсадът вече ще е готов да го посадите в по-голям съд на балкона или направо в градината на двора.

Сега идва най-хубавото, така приготвени вашите млади растения не е нужно да се вадят от черупките и по този начин няма да се травмират нежните им коренчета, можете леко да притиснете черупките, за да се намачкат и директно да ги засадите. Богата на калций черупка ще подхрани по естествен начин вашето цвете или зеленчук, насищайки почвата с минерали.

shutterstock_833967

Разсад в кората на цитрус

Втората идея включва използването на друг отпадък от кухнята, който можете да използвате за разсадна саксийка. Разполовете плодовете, изцедете сока на лимона, портокала или грейпфрута и почистете вътрешността до бялото на кората, напълнете половинките кори с пръст и посейте избраните семена.

За да се оттича излишната вода, направете малък срез или дупчица на дъното на кората. Оставете на слънчево и топло място, за да поникнат семената. След около 15-20 дни, в зависимост от вида на посетите семена, растенията ще са готови за посаждане навън. И тук, както при яйчените черупки не е нужно да вадите разсадите от био-саксийките, можете да ги насадите директно с тях в почвата, където корите ще се разградят и ще послужат за подхранване на младите растения.

www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

29,148 преглеждания

Comments are closed.