Да си направим автобус от картонена кутия

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 

Вижте как да си направите страхотен автобус от картонена кутия за яйца. Става лесно, бързо и докато го изработвате, много ще се забавлявате с детенцето си. С него то може да пренася играчките си из дома ви например. Правенето на автобуса ще развие креативността на малчугана, ще му даде възможност да изрази своите заложби и може да постави началото на прекрасни творчески занимания вкъщи – изработването на разни неща заедно.

За автобуса ще ви е необходимо:

– Картонена кутия от яйца

– Между 4 – 6 големи капачки от бутилки, туби или кутии за мляко и сок например

– Здраво лепило

– Боички

– Четка за боички

 

Внимание!

Бъдете предпазливи в работата си с лепилото и не позволявайте то да попадне в ръцете на детето ви, без да сте му обяснили за какво се използва и че не става за ядене .

Започнете с колелата на автобуса. С помощта на лепилото залепете капачките отстрани на кутията. Ако приготвите 6 капачки, автобусът ще стане по-автентичен и завършен. Те може да са в различни цветове или пък сами да ги оцветите по някакъв начин – например с перманентен маркер. След като ги намажете с лепило и залепите, оставете настрана да изсъхне. Ако желаете, може да залепите гумите на автобуса си и с тиксо вместо лепило.

А сега ще ви предложим един малко по-сложен вариант, но и по-добър като резултат. Отделете си повече време от времето за залепването на колелата. Искате ли те да се въртят? Тогава направете следното: с помощта на шило или друг подобен инструмент (и на таткото!) пробийте дупчици точно в средата на пластмасовите капачки. Пробийте същите по големина дупчици и в основата на кутията – по една дупка от всяка страна на автобуса и така навсякъде, където ще поставите ред гуми. Тоест – ако имате 6 капачки, трябва да имате 6 дупчици върху картона. Сега вземете някаква удобна пръчица, която ви е подръка – например сламка или пък дървени пръчици за шишчета, клечки за хранене.  С нея съобразете големината на дупките. Прекарайте я през тези в основата на кутията. Когато разположите капачките на пръчицата, залепете ги – с лепило или тиксо. Ако сте избрали по-остра пръчка за работа и краищата й стърчат, задължително ги обезопасете. Вече имате въртящи се гуми – със завъртането на пръчиците при преместването на автобуса се завъртат и гумите.

Когато лепилото изсъхне, дайте на детето си възможност да изрисува автобуса. Нека прояви въображението си и се забавлява, нека изпитва удоволствие. Не забравяйте да предвидите прозорчета – можете да ги изрежете директно в картона или да приготвите бели квадратчета от най-обикновена хартия и да ги залепите от двете страни на вече оцветената кутия и шофьорското място. Върху тях залепете изрязани от вестници и списания човешки лица и фигури, а ако желаете, сами ги нарисувайте.

Автобусът ви отвън вече е готов, а отвътре? Вдлъбнитинките, в които са били поставени яйцата, ще са седалките на автобуса. В тях разположете различни малки играчки, фигурки или пък отново залепете изрезки. Оцветете автобуса и отвътре. След като настаните всички пътници, се пригответе з а отпътуване и се насладете на творението си.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Забавно

3,814 преглеждания

Comments are closed.