Да бъдеш родител е изкуство, което се учи

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_196280120

Как да научим децата си да бъдат верни на себе си?

Живеем във време, в което да си жена, не е лесна задача. А да си майка прави тази задача още по-трудна. Имаме много ангажименти, постоянно бързаме от едно място към друго. Опитваме се да съчетаем в себе си много роли, искаме да сме професионалисти в работата, добри майки, добри съпруги, любовници и много други. Не спирам да се питам кога ни остава време да се срещнем с нас самите? Отделяме ли време за себе си?

Имаме навика да слушаме религията, обществото, моралът и това обърква животът ни. Забравихме да слушаме сърцето си, а то знае най-добре кое е правилно за нас и децата ни. Да бъдеш родител е изкуство, което се учи. То не се случва просто ей така, а изисква усилия и постоянство, и най-вече желание.
Според мен в днешно време децата се нуждаят от повече свобода, но не бъркайте свободата с анархия. За да има истинска свобода, винаги трябва да има ясно сложени граници и именно в тях човек може да бъде истински свободен, в противен случай се получава като да стоиш на небостъргач без парапет, никога няма да се осмелиш да стигнеш до края, защото има вероятност да паднеш. Заради това се нуждаем от граници, за да можем именно в тях да се отпуснем и да бъдем свободни.

Да дадеш свобода означава да дадеш право на детето си да прави грешки
и да се откажеш от това да контролираш живота му. Животните винаги пускат на време децата си да навлязат в техният живот и не се бъркат в избора има на партньор в живота или избора на професия, те просто дават пространство и любов. Децата ви имат право да минат през живота си по техния начин, а вашата роля е да сте до тях, въпреки всичко и да ги подкрепяте през цялото време.

Може би желанието ни да контролираме цялото семейство е останало от преди много години, когато мъжете са отивали на война и често не са се връщали и на жените им се е налагало да бъдат и майки и бащи, налагало се е да забравят за нежната си страна и да се справят с отглеждането на децата сами. Но реалността сега не е такава, не е нужно да контролираме всичките си близки, това не е нашата съдба, това е била съдбата на нашите прабаби.

Отглеждането на силни и здрави деца започва още със зачеването им.

Да отглеждаш дъщеря е трудно и отговорно приключение в наши дни. Дълго време на момичетата не се обръщаше подобаващо внимание. Семействата се радваха, когато имат момче, а да ти се роди дъщеря беше лош късмет. Все още има райони в света, където момичетата могат да се продават като стока. Заради дългата история на потискането на жените, животът на вашата дъщеря ще е изпълнен с търсене на верния път. Нейната инстинктивна природа ще я вика и тя ще се нуждае от зряла и мъдра жена, която да ѝ служи за пример и която да бъде до нея в моментите, когато няма да разбира дори себе си. Отговорете си на въпроса дали искате да бъдете водачите на вашите дъщери в това търсене?

Когато една жена се срещне със своята дива и инстинктивна природа тя не иска никога да се разделя с нея.

Копнежът за завръщане към себе си се появява когато дълго време не сме давали на себе си любов и се чувставаме изчерпани, уморени и объркани. Тогава се чувставаме откъснати от собственото си темпо и се изгубваме в домакинските си задължения, защото това е единствения начин за справяне, който познаваме.

Този свят се нуждае от обичащи и състрадателни жени, жени, които познават своите инстинкти и знаят как да се грижат за своите близки. Според мен, ако искаме да отглеждаме синовете ни като пълноценни бъдещи мъже, ние, жените се нуждаем от изсотряне на всичките си сетива. Защото да си мъжка майка вади на преден план на всяка жена всичките ѝ нагласи спрямо мъжете. Днес момичетата са много по-уверени от момчетата и това затруднява допълнително превръщането им в пълноценни мъже.

За момчетата е много важно да знаят че мога да се опрат на мама в случай на нужда и тогава мама трябва да мобилизира всичката любов, на която е способна. Именно майката е тази, която учи сина си на състрадетелност, вярност и интуитивност. Предложете на вашия син да играе с по-малки от него деца или да отглежда животинче, така ще му дадете възможност да развие умението да бъде грижовен и отговорен. Съгласете се че това е качество, от което той ще се нуждае, когато дойде неговия ред да бъде баща.

Едно от най-полезните неща, които може една майка може да направи
е да подпомогне връзката между децата и техният баща. Да си баща може да е едно невероятно вълнуващо приключение и колкото по-рано таткото започне да участва в живота на детето, толкова по-бързо ще изгради негова собствена специална връзка с него. Ролята на таткото е важна за момчето, така то се учи на модела на поведение на зрелия мъж. Именно така то се учи как да бъде спокоен, но твърд, когато ситуацията изисква да отстои позицията си. Ако искаме в света да има повече истиниски мъже трябва да се постараем да ги разберем и да им дадем пространство, за да порастнат такива.

Няма значение дали имате дъщеря или син или на каква възраст са те в момента. Надявам се че написаното тук ще ви мотивира да мобилизирате цялата си обич и решителност, за да ги научите да бъдат открити, разбиращи, мъдри, създаващи, не разрушаващи, действащи, силни, сигурни, смирени, интуитивни и най-вече верни на себе си хора.

Автор: Диана Гинова

Още:

7 неща, които научих, откакто станах майка

7 начина да бъдете по-весели родители

6 начина да ни е забавно вкъщи

40 неща, които се променят в живота ви след като дойде бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,052 преглеждания

Comments are closed.