Бъркането в носа – вреден навик или здравословен проблем?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_153974930

По въпроса защо малките деца (а, и не само те!) постоянно си бъркат в носа са изписани хиляди статии от психолози, лекари и всякакви специалисти по развитие на детето.

Защо обаче децата толкова често правят това и дали е, защото много им харесва или има друга причина?

Оказва се, че малките деца често биват набеждавани несправедливо, че са си създали лош навик, а вместо това имат здравословен проблем, който ги принуждава подсъзнателно да правят това. В много случаи те дори не осъзнават, че извършват това действие и са крайно и неприятно изненадани когато им правим забележка да спрат. На забележката „Не си бъркай в носа“ някои деца механично отговарят: „Аз не си бъркам в носа.“, с пръстче, пъхнато точно там.

Макар някои да причисляват бъркането в носа към вредните навици, каквито са смученето на палеца, гризането на ноктите, дърпането и усукването на кичури коса и дори скърцането със зъби, забитият в носа показалец не е задължителен знак за прекомерна нервност, скрита агресивност или израз на някакви странни особености на детския характер.

Бъркането в носа може да е вследствие на съвсем прозаична причина и тя да е в това, че в носа си то има нещо, затова бърка с пръстче и се опитва да го извади от там.

Най-често в нослетата си бъркат деца, които видимо са здрави, но латентно страдат от алергичен ринит. Той може да е вследствие на прекалено сух въздух или алергия към домашен прах или друг алерген. При това заболяване в синусите и носните кухини се събира излишна течност, която леко, постепенно, но постоянно се стича през ноздрите, дразни лигавицата и често образува корички. Нормалната реакция на детето е да се опита да се освободи от тях, включвайки в действие показалеца. В повечето подобни случаи децата буквално не могат да си оставят нослето на мира, независимо какви усилия коства това на родителите да го откажат.

Ако забележите подобно държание у вашето дете, преди да приемете, че това е поредният лош навик, който то е развило, консултирайте се с педиатъра и при нужда направете преглед при оториноларинголог. Той ще ви посъветва какви мерки и какво лечение да предприемете срещу основната причина за бъркането в нослето.

Възможно е причината да е и чуждо тяло в носа – мънисто, дребно топче, бобче и други подобни. Много е вероятно попадането на чуждо тяло в носа да протича без сериозни симптоми, затова ако имате съмнения за нещо подобно, незабавно потърсете помощ от специалист, който ще реши успешно проблема.

Важно е преди да заключим, че бъркането в носа е личен избор на детето ни, да сме сигурни, че няма никаква здравословна първопричина за него и едва тогава, квалифицирайки го като вреден навик да предприемем мерки срещу него. В подкрепа на подозренията ни, че вероятно се касае за вреден навик биха били агресивност, сприхавост и други особености в характера на детето.

www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

23,520 преглеждания

Comments are closed.