Бракстън Хикс Контракции

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

pregnancy-baby movement

Какво представляват контракциите Бракстън Хикс?

Бракстън Хикс контракциите са спорадични маточни контракции, които започват от около 6-тата седмица от бременността, въпреки че вие няма как да ги почувствате толкова рано. Вероятно ще започнете да ги забелязвате някъде след средата на бременността, а някои жени изобщо не ги и усещат до края. Наименованието си са взели от Джон Бракстън Хикс, английски доктор, който ги описва за първи път през 1872 г.

С напредването на бременността, Бракстън Хикс контракциите могат да се появяват по-начесто, но докато стигнете последните няколко седмици преди термин, те би трябвало да са нарядко и като цяло по-скоро дискомфортни, отколкото болезнени. Понякога, обаче, е трудно да се различат от симптомите за преждевременно раждане. Затова е важно да не поставяте сами диагнозите си, а при най-малкото съмнение, да отидете на преглед. Ако не сте стигнали 37-мата седмица от бременността и имате повече от четири контракции в рамките на един час или имате някои от другите знаци за преждевременно раждане (вижте по-долу) – веднага позвънете на следящия ви лекар.

Когато до термин ви остават една-две седмици, шийката на матката ви започва да „узрява” и да се подготвя за момента на раждането. Контракциите могат да стават по-интензивни, по-начесто и да предизвикват усещане за дискомфорт и да са дори болезнени. За разлика от по-ранните и спорадични Бракстън Хикс контракции, които не причиняват промени в маточната шийка, тези вече й помагат да се изтъни и да се скъси.

Как можем да различим Бракстън Хикс от истинските родилни контракции?

В седмиците или дните преди термина, Бракстън Хикс контракциите могат да бъдат ритмични, през кратък период от време и дори болезнени. Спокойно може да се заблудите, че е дошъл Моментът. Но за разлика от истинското раждане, тези контракции не нарастват като продължителност, не се скъсява промеждутъкът между тях и не се засилват.

Какво да направим, ако Бракстън Хикс контракциите ме карат да се чувствам дискомфортно?

Ако ви остават няколко седмици до термин, опитайте следното:

 • Променете активността си или позите, в които стоите. В някои случаи леката разходка и ходенето като цяло, действат успокояващо. Друг път, почивката, облекчава болките. Имайте предвид, че истинските контракции, предхождащи раждането, ще нарастват и ще се засилват, независимо какво правите.

 • Вземете топла (не гореща) вана, за да отпуснете тялото.

 • Изпийте няколко чаши вода. Понякога контракциите може да са предизвикани от дехидратация.

 • Направете отпускащи упражнения или опитайте бавно и дълбоко дишане. Това може да не спре контракциите, но ще ви помогне да се справите с дискомфорта. 

 • Опитайте различни техники и стратегии за облекчаване на болките, които могат да ви помогнат след това по време на раждането.

 • Преди да предприемете някои от горе изброените предложения, се консултирайте с лекаря, следящ бременността.

Кога трябва да се обадя на лекаря или акушерката?

Позвъняване на вашия лекар се налага, ако не сте достигнали 37-мата седмица от бременността и контракциите ви зачестяват, засилват се или стават по-болезнени. Възможни симптоми на преждевременно раждане могат да бъдат също:

 • болки в коремната област, наподобяващи предменструални или повече от четири контракции в рамките на един час (дори и да са безболезнени)

 • каквото и да е вагинално кървене или дори зацапване

 • увеличаване на вагинално течение или някаква промяна в него. Ако стане по-воднисто, приличащо на слуз или кърваво (дори и да е леко розово или само с кървави нишки)

 • напрежение в тазовата област (усещане, все едно бебето ви натиска надолу)

 • болка в долната част на гърба, особено ако е тъпа или пулсираща или не сте имали преди болки в тази област

Ако сте в 37-ма седмица или повече, ако бременността ви е протекла безпроблемно и нямате специални насоки от следящия ви лекар, не е необходимо спешно телефонно обаждане или хукване към най-близката болница. Може да изчакате контракциите да се засилят, всяка от тях да продължава около 60 секунди, да са през интервал от 5 минути и да продължават така поне от час.

Ако имате каквото и да е притеснение, да чувствате дискомфорт, болки или просто за ваше спокойствие, не се колебайте и не се притеснявате да се обадите на лекар или да отидете на преглед, по което и да е време от денонощието!


Още от Бременност:

pregnant woman-field   За Кегел упражненията

   Храни, които е добре да избягвате по време на бременността

shvashtane-bremennost   Схващанията през бременността

   Бременна през лятото 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

75,956 преглеждания

Comments are closed.