Днес е Богоявление

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
theophany


След най-магичната нощ в годината – нощта на „мълчаната вода“, настъпва един от най-почитаните и трети по значимост в християнския календар празник у нас - 
Богоявление, познат още като Йордановден или Мъжки Водици. Йордановден е свързан с представата за кръстената вода и пречистващата й сила и е последният от т.н. „Мръсни дни”. Отбелязва се винаги на 6-ти януари.

Празникът символизира кръщението на Иисус Христос във водите на река Йордан. В деня преди него, на 5-и януари, както и на самото Богоявление на 6-и се извършва т. нар. Велик водосвет.

Християните се отнасят с голямо почитание към светата богоявленска вода. В християнската традиция именно тя е една от най-силните, най-мощните оръжия в борбата със силите на злото. Затова след празника всеки християнин отнася в дома си шишенце със светена йорданска вода и го освещава с нея. Според народните вярвания в нощта срещу празника водата спира за един кратък миг своя ход, за да се пречисти и по този начин да придобие могъща целителна сила. Затова съществува и вярването, че тя може да помогне на болни и немощни хора.

Поверието гласи още, че в нощта срещу Богоявление небето се отваря и Господ чува молитвите на всеки, който искрено се помоли.

В цяла България празникът се отбелязва с голяма тържественост във всички храмове. След литургията свещеникът повежда енорията си към близкия извор или водоем, освещава го и хвърля в него кръста. Независимо колко са ниски температурите, мъже и млади момчета се хвърлят в студените води, за да извадят кръста. Според поверието, ако кръстът замръзне, годината ще бъде добра и плодородна, а християните ще бъдат здрави.

На Богоявленската трапеза се сервират предимно постни блюда, но забрана за месо няма, така че и то е възможно да присъства. Задължително е обаче да има прясна пита от бяло и просено или царевично брашно, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, жито и вино.

Имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Богдан, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,338 преглеждания

Comments are closed.