Бибероните-залъгалки и някои ползи от тях

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bebe-biberon-zalugalka-purvite-sedem

Веднъж натоварени с лоша слава бибероните-залъгалки трудно могат да се вместят в представите ни за бебешки аксесоар, чиято функция въпреки негативната си слава носи и ползи.

Основното провинение на бибероните-залъгалки е, че те именно са най-големите виновници за увреждането на детските зъби. Според някои американски експерти по педиатрия обаче, от тяхната употреба има и някои ползи.

Със сигурност употребата на бибероните-залъгалки след 2-годишна възраст може да нанесе трайни изменения в развитието на зъбните структури. Поради тази причина ортодонтите и стоматолозите не препоръчват употребата им след тази възраст. Прекалено ранното им въвеждане също не е препоръчително, защото то може да повлияе негативно върху процеса на кърмене.

От бибероните-залъгалки все пак има и някои ползи.

*Резултатите от проведени проучвания в САЩ показват, че употребата им може да намали риска от синдрома на внезапната детска смърт, особено до навършване на една година.

*С биберон-залъгалка в уста децата, оказва се, по-лесно понясат поставянето на ваксини, медицински прегледи и други манипулации, които предизвикват у тях негативни емоции.

Важно е обаче да се следват някои основни правила при употребата на биберона-залъгалка:

–          Биберонът-залъгалка е по-добре да не се предлага на бебето преди да е навършило 1-месечна възраст и особено ако то се храни естествено, тъй като по този начин може да се наруши процесът на кърмене.

–          Най-подходящата възраст за отказване от биберона-залъгалка е около втората година на детето.

–          Евентуалните проблеми със зъбите очаквано могат да се коригират от само себе си във възрастта между 2 и 3-годишна възраст.

–          Биберонът-залъгалка е за предпочитане пред смукането но палеца, което може да нанесе по-сериозни и по-трудно преодолими вреди на зъбните структури, а като навик е далеч по-трудно изкореним.

–          Потапянето на биберона в мед или захарен сироп с цел по-лесно успокояване на бебето когато е разтревожено или болно или по време на растежа на самите зъби не бива да е ежедневна практика.

–          Употребата на биберон-залъгалка е добре, когато се използва само за приспиване, но не и през останалото време на деня.

www. www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

8 849 преглеждания

Comments are closed.