Аромaтерапия за бременни

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

aromatherapy

Бременността е прекрасно време да се насладите на многото ползи от етеричните масла, тъй като те могат да облекчат някои от най-честите оплаквания и допринасят за чувство на мир и благополучие. Етеричните масла са истинската „есенция“ или сила на растението, извлечена от плодове, кори, листа, цветя и корени.

Поради тяхната активност, етеричните масла се разреждат в растителни масла (също наричани основа или носител), като масло от сладък бадем, преди да се масажира върху кожата. Те също могат да бъдат използвани в парни инхалации или да се добавят към ваната.

Не си мислете, че тъй като етеричните масла са извлечени от естествени източници, те са напълно безопасни: има някои масла, които трябва да бъдат напълно избегнати и е добре винаги да се придържаме към ниско разреждане по време на бременност и кърмене. Вижте по-долу за повече информация.

Сутрешно гадене  
Поставете няколко капки на тъкан и вдишайте. Като алтернатива, опитайте да сложите една капка мента на тъкан в близост до възглавницата си – тя може да ви помогне да се събудите без гадене.
Джиндифил • Мента • Лимон.

Лошо храносмилане и запек
За да облекчите киселините и газовете, сложете 5 капки лимоново масло на тъкан и вдишвайте след хранене. За да облекчите запека, сложете 5 капки мандариново масло в 20 мл органично растително масло и масажирайте корема по посока на часовниковата стрелка.

Стрии  
Да масажирате корема си всеки ден е чудесен начин да общувате и свържете с растящото ви бебе и ще помогне за предотвратяване на стрии. Опитайте да добавите 15 мл плътно и подхранващо растителни масло, като масло от жожоба, кайсиеви ядки, пшеничен зародиш (който има силна миризма и жълтеникав цвят, но е много хранителен), витамин Е или масло от авокадо към 15 мл по-слабо масло, като слънчогледово, зехтин, бадемово или гроздови семки.  Към тази прекрасна, богата 30 мл основа, добавете:
Нероли – 3 капки • Мандарина – 2 капки • Лавандула – 2 капки

Болки в кръста
Придумайте приятел или партньора си да ви масажира следната смес върху гърба, докато сте отпуснати върху облегалката на стола или на една страна, подпрени на възглавници. Използвайки същите основни масла както по-горе, добавете:
Лавандула – 4 капки • Римска лайка – 2 капки • Иланг Иланг – 1 капка.

Умора
Дръжте някои етерични масла на удобно място, за да ги използвате, когато чувствате, че оклюмвате. След като са смесени в 30 мл базово масло, можете да ги използвате за масаж. Освен това, можете да ги добавите в дифузер за масло или към малко филтрирана вода, за да направите спрей за стаята.
Лавандула – 2 капки • Грейпфрут – 3 капки • Портокал – 2 капки.

За спокойствие
Тези масла са перфектни за медитация и релаксация, облекчаване на страховете за раждането и да ви помагнат да се почувствате по-свързани с вашето бебе. Използвайте ги, за да масажирате корема, сакрума и сърдечната чакра и си позволете да се чувствате сигурни и обичани.
Ливан-две капки • Лавандула – 2 капки • Нероли – 3 капки

Винаги  разреждайте етеричните масла в основа или масло-носител за използване върху кожата (всяко органично растително масло, което имате в кухнята може да бъде използвано, но имайте предвид различната им миризма и консистенция). Уверете се, че взимате маслата си от реномиран доставчик – етеричните масла се различават значително по цена, избягвайте места, където продават всички на една цена. Избягвайте „аромати“ или „есенции“, в случай на съмнение потърсете латинското име на бутилката. Някои масла, особено цитрусовите, не се съхраняват за дълго – още една причина да си приготвите много прекрасни смеси за масаж!

Да се избягва по време на бременност:
Базил, бреза, кедър, градински чай, исоп, жасмин, хвойна, риган, смирна, мента, розмарин, естрагон, мащерка.

Безопасни масла при ниски дози:
Лавандула, нероли, мандарина, сладък портокал, лимон, иланг-иланг, римска лайка, чаено дърво, сандалово дърво, мента, грейпфрут, тамян

Колко капки етерично масло трябва да добавите към основното масло?

Към 100 мл бутилка масло-носител добавете 25 капки етерично масло
Към 50 мл бутилка масло-носител добавете 12 капки етерично масло
Към 30 мл бутилка масло-носител добавете 7 капки етерично масло
Към 10 мл бутилка масло-носител се добавят 2 капки етерично масло

Статията е преведена от: thegreenparent.co.uk

Подобни статии:

baby_teddy_sleeping  Сънят на бебето и начините да го приспим

0226a1b63832a290410adcc39d7fb1f7_big  Ароматерапия при бебета и деца

Kids%20and%20herbs%20(1  Ароматните билки – приятели на децата

AYURVEDA%2001  Аюрведа – наука за живота, част първа

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Бременност

3,110 преглеждания

Comments are closed.