Ароматен ябълков пай
Есента е богата на вкусни, ароматни и полезни плодове – ябълки, круши, дюли. Есента е и началото на Коледния пост. Ето една изкушаваща рецепта за онези, които спазват строг пост или просто се хранят без животински продукти.
Рецептата е на Маги Пашова хранителен терапевт, автор на книгата „За по-здрави бебета“.
Продукти:
1 чаша (250 мл) брашно от спелта
1 лъжичка сода за хляб
2 с.л. семена от чия, смесени с 4 с.л вода
2 чаши ябълки, обелени и нарязани на кубчета
½ чаша орехи
50 мл кленов сироп (може да използвате и течен мед, но имайте предвид, че полезните му свойства се губят при печенето)
75 мл олио от гроздови семки (може да замените със зехтин, но отново с уговорката, че при печене се губят част от полезните му свойства)
100 мл растително мляко (овесено, бадемо, кокосово и т.н.)
1 ч.л. канела
¼ ч.л. индийско орехче
¼ ч.л. джинджифил
¼ ч.л. кардамом
2-3 счукани карамфилчета
Приготвяне:
1. Смесете чията с водата и оставете за 10 минути да се желира.
2. Смесете брашното със содата и подправките. Отделно смесете кленовия сироп с олиото и млякото. Изсипете мокрите съставки и чията към сухите и добавете ябълките и орехите.
3. Застелете подходяща тава с хартия за печене, изсипете сместа и загладете с помощта на шпатула или лъжица.
4. Печете около 40-45 мин на 150 С.
4,063 преглеждания