5 лесни рецепти с авокадо
Авокадо дресинг за зелена салата
Продукти:
1 добре узряло авокадо
5 скилидки чесън
2 с.л. пресен лимонов сок
1 ч.л. ябълков оцет
3/4 чаша вода
1 ч.л. дижонска горчица
1/2 ч.л. морска сол
2 с.л. хранителна мая
Смесете всички съставки и пасирайте на висока скорост в блендера, докато получите идеално гладка смес, с която залейте предварително приготвената салата.
Топла супа с авокадо
Продукти:
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
½ ч.л. прясно смлян джинджифил
щипка сухо чили
пресния сок от 2 лайма
10 листа прясна мента
3 средно големи плода авокадо
1 чаша вода
сол и черен пипер
студено пресован зехтин
Сотирайте лука и чесъна в загретия зехтин, прибавете джинджифила и чилито. Прехвърлете в блендер заедно с авокадото, разредете с топла вода, пасирайте и прибавете сол и черен пипер на вкус. Върнете в тенджерата и кипнете супата. Накрая прибавете сока от лайм. Отделно стрийте в хаванче листата от мента с з с.л. зехтин и поръсете готовата супа непосредствено преди да сервирате.
Задушен карфиол с авокадо и босилек
Продукти:
1 глава карфиол
1/2 ч.ч. гхи или зехтин (по избор)
1 авокадо
1 чаша пресен босилек
1 лимон
4 супени лъжици зехтин
сол и пипер на вкус
Почистете и измийте карфиола, смелете го в пасатора, докато парченцата станат с големина на оризово зърно. Загрейте маслото в голям тиган до средно висока температура и изсипете вътре смления карфиол, добавете сол и черен пипер, запържете, докато омекне – за около 10 минути.
През това време пасирайте авокадото, босилека, зехтина, водата и лимоновия сок до идеална гладкост в пасатора. След като карфиолът е готов, свалете от котлона и залейте с авокадовия дресинг. Разбъркайте добре и сервирайте.
Майонеза с авокадо
Продукти:
2 авокадо
3 супени лъжици студено пресован зехтин
2 супени лъжици лимонов сок
2 супени лъжици вода
1/2 чаена лъжичка морска сол
Обелете и почистете авокадото и го смесете със зехтина, лимоновия сок, водата и солта. Пасирайте за 30 секунди.
Можете да добавите ½ ч.л. чай матча на прах, който ще обогати майонезата с допълнителни антиоксиданти, а вместо лимонов сок можете да използвате няколко клонки кориандър.
Тази майонеза можете да съхранявате в хладилника няколко дни и да използвате за овкусяване на салати и други ястия без притеснения от излишни калории.
Авокадо сладолед
Продукти:
2 плода авокадо
1/4 чаша пчелен мед
1/4 чаша кокосово мляко (бадемово или друго ядково мляко)
щипка морска сол
пресен сок от лайм
Обелете и намачкайте с вилица авокадото, заедно с меда прехвърлете в блендер и пасирайте. Добавете кокосовото мляко, пасирайте за още няколко секунди до получаване на идеално гладка смес и замразете във фризера. Преди да го сервирате, оставете на стайна температура за няколко минути, за да се отпусне.
източник: www.collective-evolution.com
13,344 преглеждания