Рецепти за влюбени души
Изненадайте любимия човек с някои от тези вкусни рецепти – от класическите ягоди в шоколад, до някои по-засукани, но лесни празнични идеи.
Бадемови филийки-сърца
Необходими продукти за 3 порции:
– 6 филийки хляб
– 2 яйца
– ¼ ч.ч. прясно мляко
– 1 ч.л. бадемов екстракт (есенция) + още ½ ч.л.
– 1/2 ч.ч. масло + 2 с.л.
– 3 с.л. пудра захар + малко за поръсване
– ягоди или други плодове, нарязани
Начин на приготвяне:
1. Изрежете от филийките сърца с голяма форма за сладки. Ако нямате подходяща, с нож внимателно направете желаната форма.
2. В купа разбийте яйцата, млякото и ½ ч.л. от бадемовата есенция. В тиган разтопете 2 с.л. масло. Потопете филийките в сместа от двете страни и ги изпържете до златисто. Оставете на кухненска хартия да се махне излишната мазнина.
3. За бадемовото масло – смесете пудрата захар с останалото масло и есенцията. Разбъркайте добре, до получаване на гладка смес.
4. Подредете филийките в чиния и поръсете с пудрата захар. Сервирайте с бадемовото масло и пресните ягоди.
Салата „Червени сърца”
Направете любимата си зелена салата и я гарнирайте с ярко червени сърца. Ето как да ги направите.
1. Сгответе цвеклото, като го изпечете или задушите на пара. За да го изпечете, загрейте фурната на 200 градуса, увийте във фолио главите цвекло и печете около 1 час, докато като го боднете с вилица, тя да влиза гладко. Ако ще го правите на пара, сложете целите глави в кошничката и гответе до готовност, между 25 и 60 минути (в зависимост от големината на главите). Отново може да проверявате с вилица.
2. Изчакайте цвеклото добре да се охлади и го обелете. Нарежете на тънки филийки и след това направете сърца с формичка за сладки.
3. Подредете в купа със зелена салата по ваш вкус.
Ягоди в шоколад
Необходими продукти:
– 450 гр млечен шоколад за готвене. Ако нямате може да го замените с обикновен млечен или, ако предпочитате бял или натурален.
– 450 гр. ягоди (с дръжките и листенцата)
– 1-2 с.л. масло
– бял шоколад (глазура), кокосови стърготини, натрошени или филирани ядки за украса
Начин на приготвяне:
1. На водна баня разтопете шоколада с маслото. Когато е готов махнете съда от котлона и леко оставете да изстине.
2. Набодете внимателно ягодите с клечка за зъби и потопете в шоколада.
3. Сложете на хартия за печене, където може да украсите по желание с кокос, разтопен бял шоколад или ядки.
4. Оставете да се охладят. Може и в хладилник, но след това се поднасят със стайна температура.
Коктейл „Ангелска целувка”
Необходими продукти:
– 400 мл ликьор „Тия Мария”, охладен (може да ползвате друг или пък да заместите с бренди)
– около 250 мл сладкарска сметана
– натурално какао на прах (за поръсване)
Начин на приготвяне:
1. Сипете от ликьора в подходящи чашки.
2. Внимателно сипвайте отгоре сметаната (леко разбира предварително, но да е останала течна). Използвайте обратната страна на лъжица, за да тече струята бавно и да се образува горен пласт върху ликьора.
3. През цедка за чай, поръсете с какао на прах.
Котлети с гъби в тарти от бутертесто
Необходими продукти:
– 2 обезкостени котлета
– 100 гр. бутер тесто
– 1 с.л. зехтин
– 1 глава лук (ситно нарязана)
– 100 гр. печурки, нарязани на едро
– 1 ч.л. мащерка, наситнена + няколко лиска за декорация
– 3 с.л. червено вино
– 1 с.л. готварска сметана
– сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 градуса. Разточете бутертестото до дебелина колкото монета и отрежете с помощта на формичка или чаша два кръга с диаметър 12 см. Очертайте по два сантиметра от ръба и надупчете в средата с вилица. Сложете върху хартия за печене и печете около 20-25 минути, докато тестото стане златисто и се надуе. Леко натиснете в средната част,з а да направите място за пълнежа.
2. Загрейте мазнината в тиган и добавете лука. Гответе до омекване, след което сложете гъбите и мащерката. Задушавайте, докато гъбите омекнат и се изпари почти цялата течност. Добавете виното и оставете на котлона още 2 минути. Изсипете сметаната и задушавайте още малко, докато сосът стане по-плътен. Махнете от котлона.
3. Намажете месото с малко мазнина и подправете със сол и пипер на вкус. Нагорещете добре тиган и запържете котлетите по около 4-5 минути от всяка страна. След това ги увийте във фолио (или сложете капак на тигана) и гответе още 10 минути или докато станат готови за вашите предпочитания.
4. Претоплете тартите. Затоплете гъбения микс, ако е изстинал. Сложете кошничките в затоплени чинии и сложете отгоре по няколко лъжици от гъбите. Поставете по един стек и поръсете с мащерка. Сервирайте със картофи-соте или спанак.
4,089 преглеждания