Тъмен шоколадов кекс
Продукти:
200 гр. натурален шоколад
200 гр. масло
100 мл. силно кафе
200 гр. захар
3 яйца
280 гр. брашно
50 гр. натурално какао
1 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
100 гр. кисело мляко
Приготвяне:
На водна баня разтопяваме начупения на парченца шоколад, маслото и горещото кафе. Бъркаме непрекъснато на бавен огън, докато се загрее цялата маса и до пълното разтопяване на шоколада.
След разтопяването на шоколада, тенджерката се сваля от огъня. Изсипваме захарта и разбъркваме добре. Аз бърках през цялото време с дървена лъжица, дори не използвах миксер, но ако желаете може и с миксер да разбърквате.
Добавяме яйцата едно след друго, като след всяко разбиваме сместа добре.
Брашното се пресява заедно с какаото, содата, набухвателя и солта.
Прибавя се брашнената смес към шоколадовата на три пъти, като се прибавя и по лъжица от киселото мляко.
Изсипваме готовата смес във форма за кекс, която предварително е намаслена с поръсена с какао.
Печем в предварително загрята на 160 С фурна около 55 минути – като се проверява готовността с клечка.
Готовият кекс се изважда от фурната, оставяме да се охлади около 20 минути във формата и изваждаме. Отгоре може да залеем с шоколадова глазура, но аз предпочитам без нея.
Порции: 12 парчета
Време: Приготвяне: 25 минути и печене: 55 минути
По рецепта на Дани Динева
2,861 преглеждания